Kritiek Paus op Spaanse priesters die bidden voor zijn dood

Leestijd: 3 minuten
Dinsdag 19 maart 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/IPS ~ Beeld: EMB

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft in een interview met de Spaanse pers gereageerd op opmerkingen van behoudende Spaanse priesters, die openlijk zeiden te bidden voor zijn spoedige dood. De Paus uitte zijn teleurstelling en zei medelijden te hebben met deze ‘priesters’ en betoogde dat ze niet slecht, maar eerder “verdrietig en hulpbehoevend” zijn. De controverse begon na een online discussie op 22 februari, waarin de priesters hun wens uitten dat de Paus snel naar de hemel zou gaan, een opmerking die later als ongepast werd erkend.

Paus Franciscus heeft onlangs gereageerd op de controversiële opmerkingen van enkele Spaanse priesters die op zijn spoedige dood hopen, in een interview met de Spaanse digitale krant elDiario.es, en het religieuze platform Religión Digital. De Paus uitte zijn teleurstelling en zei medelijden te hebben met deze ‘priesters’.

“Ik heb medelijden met hen, omdat ik niet denk dat zij slechte mensen zijn, maar eerder verdrietige mensen”, aldus de Paus. Hij gaf aan dat er in Spanje veel goede geestelijken zijn die hard werken, maar dat er ook kleine groepen zich verzetten tegen zijn visie op zaken als het zegenen van homoseksuele koppels en gescheiden mensen. De Paus ontkende echter dat er felle confrontaties met de Spaanse bisschoppen zouden zijn, ondanks hun meningsverschillen.

Tijdens hetzelfde gesprek besprak Paus Franciscus ook detoekomst van de katholieke kerk in Spanje, na de conservatieve wending met de benoeming van Luis Argüello als voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie. De Paus gaf ook aan dat hij geen plannen heeft om af te treden, tenzij hij een ernstige ziekte krijgt, waardoor functioneren onmogelijk zou zijn.

Hij erkende echter dat sommigen in het Vaticaan en daarbuiten, bijna al aan een nieuw conclaaf dachten toen hij in het ziekenhuis lag. “Zij waren meer geïnteresseerd in politiek, in het voeren van een verkiezingscampagne”, zei de Paus.

Verdeeldheid

De verdeeldheid tussen Paus Franciscus en sommige Spaanse bisschoppen is niet nieuw. In 2021 bekritiseerden tientallen Spaanse bisschoppen de Heilige Vader nadat hij had gezegd dat homoseksuele koppels gezegend mochten worden. Veel bisschoppen weigerden deze richtlijn op te volgen, waardoor de spanningen toenamen.

Een ander voorbeeld is de kwestie van de zegening van gescheiden mensen die een nieuwe relatie zijn aangegaan. Hoewel de Paus heeft aangegeven open te staan voor deze praktijk, hebben veel Spaanse bisschoppen zich hier fel tegen verzet.

De controversiële opmerkingen

De controverse begon op 22 februari, tijdens een online discussie genaamd “La Sacristía de la Vendée Una tertulia sacerdotal contrarrevolucionaria” . Tijdens deze bijeenkomst, geleid door Francisco José Delgado Martín, een priester uit het bisdom Toledo, uitten enkele deelnemers de wens dat Paus Franciscus snel naar de hemel zou gaan en de kerk weer kan terugkeren naar oude patronen. Deze opmerkingen veroorzaakten een golf van kritiek en verontwaardiging, zelfs onder de priesters zelf. Zij erkenden later dat het commentaar van slechte smaak was geweest.

Hoewel de opmerkingen van de Spaanse priesters schokkend waren, kregen zij ook kritiek van andere geestelijken. Pater Ángel, een Spaanse priester die de dage;lijkse leiding heeft van de ngo Mensajeros de la Paz (Boodschappers van de Vrede), maakte deel uit van de delegatie die de Paus bezocht en reageerde op de controverse. “Het is heel triest dat er priesters zijn die dit soort dingen zeggen”, zei hij. “Het is niet de houding die wij moeten hebben als dienaren van de kerk.”

De Paus toonde medelijden met de priesters. Hun opmerkingen kunnen leiden tot disciplinaire maatregelen van hun bisdommen of het Vaticaan zelf. Dit kan resulteren in tijdelijke schorsing van hun taken of overplaatsing naar een andere parochie, om te voorkomen dat zij onchristelijke controversiële meningen blijven uiten.