KRO-NCRV koopt spraakmakende Vlaamse docureeks ‘Godvergeten’ aan

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 7 november 2023 -12:19 uur – Bron: Redactie Varia/KRO-NCRV – Beeld: Publiek domein

 -Hilversum- Omroep KRO-NCRV heeft de Nederlandse uitzendrechten van de geruchtmakende Vlaamse docuserie ‘Godvergeten’ van de Vlaamse omroep VRT aangekocht. In vier delen wordt er in de serie aandacht gegeven aan kindermisbruik in de Rooms Katholieke-kerk in Vlaanderen.

De documentaireserie heeft voor veel ophef en kerkverlating in België gezorgd. Tien jaar geleden werd er via ‘operatie kelk’ het nodige onthuld over kindermisbruik binnen de Kerk. In de serie blikken betrokkenen van destijds terug en getuigen zij over seksueel misbruik door Paters, Priesters en leken. De neef van Roger Vangheluwe, Bisschop van Brugge tussen 1984 en 2010, getuigt in de serie over hoe hij door zijn eigen familielid seksueel misbruikt werd.

De hele serie is vanaf maandag 12 november te zien op NPO Start en zal later, vanaf dinsdag 9 januari 2024, ook te zien zijn op NPO 2. Op 12 november zal het KRO-NCRV- televisieprogramma ‘Kruispunt’ in het teken staan van de documentairereeks en het effect ervan op betrokkenen.

Reinder van Dijk, producent Levenbeschouwing bij KRO-NCRV over waarom KRO-NCRV deze Vlaamse docu in Nederland uitzendt: “In ons land is seksueel misbruik door Katholieke geestelijken grondig onderzocht door de commissie-Deetman. Er zijn excuses gemaakt, gesprekken gevoerd met slachtoffers en herstelbetalingen gedaan. Maar daarmee is het verhaal niet ten einde.”

Na de uitzending van de eerste aflevering was de schok van verontwaardiging en boosheid in België immens. Grote aantallen Vlamingen lieten zich als reactie op de documentaire ‘ontdopen’ bij de Kerk.

In het Vlaams parlement spraken alle politieke partijen zich uit voor een parlementaire enquête naar seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke-kerk. Naar aanleiding van de uitzendingen van de serie meldden verschillende slachtoffers zich ook bij het Belgische OM. Bij de VRT gaan inmiddels ook stemmen op om geen Rooms-Katholieke kerkdiensten meer uit te zenden op televisie.