KRO-NCRV viert Paarse vrijdag

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 10 december 2021 12:15 – Bron: KRO/NCRV- Beeld: PB
  -Hilversum- Vandaag, vrijdag 10 december is het Paarse vrijdag. Duizenden scholieren en docenten in honderden schoolklassen kleden zich in het paars. En laten zo zien dat iedereen op school zichzelf kan zijn. Dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is of wie die verliefd wordt. Want liefde is voor iedereen!

Tijdens Paarse vrijdag spreken scholieren en leraren zich uit voor acceptatie van LHBTIQ+’ers in het onderwijs, van basisschool tot HBO. Duizenden scholen doen hieraan mee. Dit jaar vieren een half miljoen scholieren op zeker drieduizend basis- en middelbare scholen in Nederland Paarse vrijdag. Wij dagen je uit om op vrijdag 10 december ook iets paars aan te doen!

Liefde is voor iedereen

Eerder dit jaar hebben wij met als motto Liefde is voor iedereen ons uitgesproken voor meer LHBTI-acceptatie met onze regenboogvlaggen-actie op Schiphol tijdens het EK in Hongarije, en met een grote campagne tijdens Pride Amsterdam. Met onder andere een in regenboogkleuren verlichte Westerkerk en paginagrote advertenties in dagbladen. De komende jaren zullen we vaker met #liefdeisvooriedereen van ons laten horen en zien. Paarse Vrijdag is een dag die wij, samen met jou, dan ook willen ondersteunen.

Aandacht voor diversiteit broodnodig

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTIQ+-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee, zo bleek onlangs weer uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTI jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

Tegelijkertijd is bekend uit onderzoek van de Columbia University en COC dat leerlingen op scholen met een GSA zich meer thuis voelen en beter in hun vel zitten dan op scholen zonder GSA. Door een positieve sociale norm te stellen – namelijk dat iedereen anders is, en dat diversiteit de school en de samenleving leuk maakt – draagt Paarse Vrijdag bij aan een veilig schoolklimaat voor iedereen. Doe je ook mee?