Kroatië getroffen door zeer zware aardbeving: ‘Situatie alarmerend’

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 29 december 2020 14:02 Bron: ADN//Foto PB)
-Berlijn- Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureau ADN meldt een beving met een kracht van 6.4. Na de beving volgden een aantal kleinere bevingen.

De aardbeving was dusdanig zwaar dat deze zelfs in Noord-Italië en Zuid-Duitsland werd gevoeld. Het  Rode Kruis meldt op Twitter dat er daar sprake is van een ‘zeer ernstige situatie’ . De beving heeft zich voorgedaan in de regio Banovina, nabij de plaatsen Petrinja en Sisak. Gisteren werd het gebied, ten zuidoosten van hoofdstad Zagreb, ook al geraakt door een aardbeving, daar een kracht van 5,2 op de schaal van Richter.

Lokale media in Petrinja, op zo’n 50 kilometer van Zagreb spreken van forse schade aan woningen en gebouwen. Daken en gevels zijn ingestort. In het epicentrum gingen hele gebouwen tegen de grond. Op beelden (onder) is te zien hoe brandweerlieden het puin van bedolven auto’s afhalen, ook is te zien hoe iemand onder de brokstukken wordt gered. Onduidelijk is nog of alle schade het gevolg van de nieuwe beving of die van gisteren is. In maart was er in Kroatië eveneens een aardbeving. Daar bij vielen toen één dode en 27 gewonden. In het naburige Slovenië is vandaag een kerncentrale preventief buiten werking gesteld vanwege de aardbeving.

EU-president Charles Michel heeft direct na de aardbeving Kroatië alle nodige hulp toegezegd. ,,Wij volgen de situatie in Zagreb na de verwoestende aardbeving op de voet’’, aldus Michel. ,,Onze gedachten gaan uit naar de gewonden en de werkers in de frontlinie.”