“Kruis volstaat”: Nieuwe Zwitserse Bisschop wil geen eigen wapen

Leestijd: < 1 minuut

Joseph Maria Bonnemain breekt met een traditie

Donderdag 18 februari 2021-15:18- Bron: KNA- Foto wiki
  -Chur- De nieuwe Bisschop van de Zwitserse Diocese Chur, Joseph Maria Bonnemain, doet het zonder het Bisschopswapen. Het kruisteken van Jezus is genoeg voor mij, zegt hij tegen het Zwitserse nieuwsportaal ‘kath.ch’. “Het kruis is het teken van Christus liefdevolle toewijding aan de wereld. Daarom: verwacht niet dat ik een wapen voor een Bisschop ontwerp en gebruik, wat meestal het geval is”, zegt de 72-jarige. “Christus’ kruisteken is genoeg voor mij. En dit, alleen dit, zal ik gebruiken.”

Katholieke Bisschoppen kiezen traditioneel voor een persoonlijk wapen met spreuk, waarboven een groene hoed met twaalf kwastjes aan een koord is afgebeeld, Aartsbisschoppen dragen 20 kwasten. Kardinalen dragen een rode hoed met 30 kwastjes in hun wapen.

Paus Franciscus heeft de 72-jarige Bonnemain maandag benoemd tot de toekomstige Bisschop van het Zwitserse Bisdom Chur. Eigenlijk had het Kathedraal-kapittel, bestaande uit 22 priesters van het Bisdom, afgelopen november een nieuwe Bisschop moeten kiezen. Destijds kwam echter geen van de drie, door de Paus voorgestelde personen, in aanmerking; zelfs Bonnemain niet, die ook op de kieslijst stond.

Aangezien het Kapittel afzag van een verkiezing, stond het Paus Franciscus vrij om dan maar zelf de nieuwe Bisschop te kiezen. Het Bisdom Chur wordt al decennia lang als zeer verdeeld beschouwd. Het bestuur van de conservatieve Bisschoppen Wolfgang Haas (1988 / 90-1997) en Vitus Huonder (2007-2019) polariseerde de Zwitserse kerk, zelfs tot ver buiten de Diocesane grenzen. Sinds de aanvaarding van Huonders leeftijdsgebonden aftreden door Paus Franciscus in 2019, wordt het Bisdom geleid door de voormalige Bisschop van Reykjavík, Pierre Bürcher, als Apostolisch-administrateur.