Laatste Geloofsgesprek Leo Fijen met oud-bisschop Frans Wiertz

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 23 februari 2024 ~ 11:22 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KRO-NCRV ~ Beeld: KRO-NCRV

TV-historie: De afgelopen 14 jaar heeft Leo Fijen zo’n 700 keer met mensen over hun geloof gesproken.

De opname van het laatste geloofsgesprek met aan tafel Leo Feijen (l) en em-bisschop Wiertz (r) Beeld: KRO-NCRV)

-Hilversum- Zondagmorgen (25 februari) is via NPO2 voor de laatste keer een Geloofsgesprek met Leo Fijen te zien, namens omroep KRO-NCRV.

Hij praat dan met emeritus-bisschop Frans Wiertz, die jarenlang (media)bisschop is geweest en mee aan de wieg van het programma Geloofsgesprek heeft gestaan. Het programma is elke zondagmorgen voorafgaand aan de TV-Eucharistieviering te zien op NPO2. De afgelopen 14 jaar heeft Fijen zo’n 700 keer met mensen over hun geloof gesproken.

Om de cirkel rond te maken, sluit Fijen zijn televisieloopbaan af met een laatste Geloofsgesprek met Mgr. Wiertz. Hij zocht de oud-bisschop op in zijn appartement in Maastricht en sprak met hem over de noodzaak om te blijven spreken over de binnenkant van de ziel en over de inhoud van het geloof. Want daar was het Leo Fijen altijd om te doen. In de loop van de jaren zijn het Geloofsgesprekken en de eucharistieviering een ankerpunt in de programmering van de zondagochtend op NPO2 geworden.

Reinder van Dijk, chef producent Levensbeschouwing KRO-NCRV: “Komende zondag is een einde van een tijdperk. Leo Fijen gaf stem aan het geloof voor velen, als een vast anker op de zondagmorgen van NPO 2. Hij heeft veel katholieken de taal (of woorden) gegeven om hun geloof te uiten. Altijd dicht bij de mens en altijd vanuit het hart van de kerk. Dat het Geloofsgesprek een vaste waarde van inspiratie en bemoediging was, bleek vooral in de coronatijd. Het programma was een bron van geloof, hoop en liefde in die zware tijd. Ik wil Leo namens KRO-NCRV bedanken voor zijn inspiratie en aanstekelijke en nooit ophoudende enthousiasme om het verhaal van kerk en geloof zo zichtbaar op tv over het voetlicht te brengen.”

Pensioen

Leo Fijen gaat na een lange loopbaan bij KRO en KRO-NCRV met pensioen. De Geloofsgesprekken worden vanaf zondag 3 maart door drie nieuwe gezichten gepresenteerd.

Aansluitend aan het interview met Mgr. Wiertz is zondagmorgen de televisiemis te zien vanuit de H. Hartkerk in Roermond-Oost. Hoofdcelebrant is pastoor Carlos Martinez.

  • Geloofsgesprek 9.45 uur NPO2
  • Televisiemis 10.00 uur NPO2

Beide programma’s zijn na afloop terug te kijken via NPO-start