Leukste Keulse Katholiek Hans Süper (86) overleden

Leestijd: 2 minuten
Maandag 5 december 2022 -12:00 uur – Bron: Redactie kerk/WDR4 – Beeld: Raimond Spekking
 -Keulen-Sülz- – De Duitse carnavalist, muzikant en komiek Johannes „Hans“ Süper junior is overleden.

Süper was op carnavalsgebied een der allergrootsten in de Duitstalige landen en in zijn geboorte- en woonplaats Keulen dé grootste. Ook in onze meest Duitse provincie Limburg kende bijna iedereen hem, als was het maar van zijn jaarlijkse (buut)optredens op de Duitse TV.

Süper kwam in 1936 ter wereld als zoon van de muzikant Hans Süper senior, eveneens een groot carnavalist. Hij trad samen met zijn broer op als het carnavaleske Colonia-duet sinds 1974. In 2004 stopte ij met optredens voor publiek en TV, om in 2011 weer terug te keren. Omroep WDR roemde hem bij zijn afscheid in 2004 met een eigen documentaire.

Na zijn afscheid vertrok hij naar Spanje om daar zijn ‘oude dag’ door te brengen. Een jaar geleden keerde hij naar Duitsland terug vanwege leverkanker. Aan die ziekte is hij op 3 december overleden.

De Keulse Priester Robert Kleine rouwt om de landelijk bekende muzikant, komiek en carnavalsartiest Hans Süper. “Hij laat blijvende sporen na in het Keulse carnaval”. Kleine was ook Süper’s biechtvader: “Hij was een blijde maar ook kritische Rooms-Katholiek. Maar hij had het geloof en de hoop dat niet alles voorbij is met de dood. Hij geloofde dat God bestaat en dat wij bij hem een ​​thuis hebben. Ik sprak hem regelmatig ook tijdens zijn ziekte. Dat was helemaal geen probleem voor hem. Hij kon er mee leven en bleef positief. Ik geloof dat hij in zijn hart iemand was die grote hoop koesterde. En natuurlijk hoop ik nu dat deze hoop ook voor hem wordt bewaarheid.”