Leusden: Steek kaarsje aan voor in Nederland doodgeschoten Sovjetsoldaten

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 24 maart 2021-08:31- Bron: St. Ereveld- Foto: St. Ereveld
  -Leusden-  De herdenking van de executie van 77 Sovjetsoldaten in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in Nederland, gaat op 9 april voor de tweede keer niet door vanwege de coronamaatregelen.
De Stichting Sovjet Ereveld vraagt Nederlanders daarom om op die dag thuis een kaarsje aan te steken en daarvan een foto te plaatsen op de Facebookpagina van de stichting. Bij het monument op het Sovjet Ereveld in Leusden zal een zeer beperkt gezelschap kaarsen aansteken.

De Duitse bezetters brachten in 1941 vanuit Centraal- Azië 101 jonge, gevangen genomen soldaten naar Kamp Amersfoort. De in lompen gehulde mannen werden volgens directeur Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld in het kamp erbarmelijk behandeld, zodat 24 mannen al vrij snel stierven aan honger en uitputting.

De resterende 77 soldaten zijn op 9 april 1942 geëxecuteerd. Dat bleek later de op één na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te zijn. De identiteit van de 101 Sovjets is ondanks intensieve speurtochten nog steeds niet bekend.

Op het Sovjet Ereveld liggen in totaal 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie. Na de oorlog bracht Nederland alle Sovjet-slachtoffers over naar Amersfoort. In 1948 is voor hen een eigen ereveld geopend. Doe ook mee aan deze actie.