Liefde voor voetbal wordt minder bij Paus

Leestijd: < 1 minuut
Vrijrdag 15 maart 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/SRF ~ Beeld: STUX

-Vaticaanstad- Dat Paus Franciscus (87) een groot liefhebber van het voetbalspel is, mag algemeen bekend zijn. Hij kijkt via de TV nog altijd graag naar een voetbalwedstrijd en is ook nog altijd fan van de voetbalclub uit zijn laatste parochie, San Lorenzo.

Maar de liefde voor de balsport lijkt enigszins te bekoelen. De Paus liet onlangs -opnieuw-in een interview weten dat de vercommercialisering van het voetbal hem het plezier aan de sport vergalt.

Al eerder maakte de Pontifex een dergelijke opmerking, zoals tegen de spelers en stafleden van de Engelse club Celtic. Zij kregen een boodschap mee van het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. “Verlies alsjeblieft nooit de mentaliteit die jullie hadden als amateurspelers. Die mentaliteit is wat sport zo mooi maakt, die betekent zo veel. Winnen of verliezen doet er minder toe. Iedereen strijdt, maar winst is niet het ultieme doel. Het succes schuilt hem in het samenspelen”, gaf hij de delegatie sporters mee.

De Paus maakt zich, zoals steeds meer voetballiefhebbers, zorgen over de doorgeslagen vercommercialisering van de balsport. “Er is het gevaar dat voetbal uiteindelijk alleen nog maar om economische belangen draait”, aldus Franciscus.