Limburgse Pastoor: Géén H. Hostie voor prinsessenpaar tijdens carnavalsmis

Leestijd: 2 minuten
Prinsessenpaar Carly I en Helen (Beeld: EMB)

-Itteren- Het grote carnavalsfeest moet nog beginnen, of in de Maastrichtse wijk Itteren is er al gedonder. Pastoor Paul Horsch weigert het prinsessenpaar Carly I en Helen (foto boven) tijdens de carnavalsmis de communie. Daarop besloten de ganse carnavalsvereniging en tal van dorpelingen om zondag niet naar de kerk te gaan.

Dialectmis

Pastoor Horsch kwam maandagavond bij de twee prinsessen langs om de dialectmis te bespreken. Tot verbazing van de dames kwam de pastoor met de vraag om zondag tijdens de communie in de banken te blijven zitten, opdat hij hen de hostie niet hoeft te weigeren.

De twee prinsessen zijn meer dan geschokt. „Wij kunnen ons met dit standpunt van meneer pastoor niet verenigen”, zegt Carly Lhomme. „Het heeft ons doen besluiten om zondag niet deel te nemen aan de carnavalsmis.”

Uit solidariteit schaart het dorp zich achter het prinsessenpaar. De carnavalsvereniging De Vreigeleire heeft meteen besloten om zondag weg te blijven uit de kerk. De jeugd-carnavalsvereniging en de blaaskapel van De Vreigeleire hebben zich per omgaande daarbij aangesloten. Lees verder onder de afbeelding>

De H. Hostie zal zondag worden uitgereikt, maar het prinsessenpaar ziet er van af

Geweten

Pastoor Horsch zegt dat hij niet anders kan. De twee prinsessen wonen samen en dat is strijdig met de leer van de Rooms-katholieke kerk, zegt hij. „Ik kan het niet met mijn geweten verenigen om af te wijken van die lijn”, aldus de pastoor.

Niet alleen in het dorp, maar ook op sociale media krijgt de pastoor er flink van langs. Reacties als: “Dan maar zonder kerk”,  “Girl power” en: “schandalig dat ons prinsenpaar geconfronteerd wordt met de oudheid” tot en met dreigingen om zich uit te schrijven als parochiaan. Itteren heeft een dorpsrel en de pastoor zondag geen volle kerk, zoveel is zeker, proost en alaaf!

 

<