LUCHTAANVAL: Hemelvaartsklooster Swjatohirsk in Oost-Oekraïne beschadigd

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 13 maart 2022 06:06 – Bron: Redactie kerk/KNA/Reuters – Beeld: PB
 – Swjatohirsk- Bij een luchtaanval op de Oost-Oekraïense stad Sviatohirsk is een klooster (zie foto boven) waar momenteel zo’n 500 vluchtelingen verblijven getroffen en zijn talloze mensen gewond geraakt.

Zoals het klooster vanochtend op haar website aankondigde, ontplofte gisteravond rond 22.00 uur lokale tijd een luchtbom nabij de ingang van het klooster, ongeveer 50 meter van de brug over de Siwerskyi Donets-rivier. De ontploffing vernielde veel ramen en deuren (zie foto onder via twitter) van de belangrijke abdij van de Oekraïens-Orthodoxe kerk van het Patriarchaat van Moskou.

Gewonden werden ter plekke verpleegd

Slechts een klein aantal gewonden kon naar het overvolle Svyatohirsk-ziekenhuis gebracht worden, terwijl anderen in het klooster werden behandeld. Het klooster biedt onderdak aan 520 vluchtelingen, waaronder 200 kinderen. Er zijn geen militaire eenheden in de stad. “De klap is toegebracht aan een vreedzame stad”, aldus een medewerker van het klooster.

Oekraïense media spreken van een Russische aanval. De informatie kan echter niet onafhankelijk worden geverifieerd. Svyatohirsk ligt in de regio Donetsk en staat onder controle van Kiev.

Een der oudste kloosters van het Moskouse Patriarchaat

Het imposante klooster op een beboste heuvel aan de rand van de stad (zie foto boven) draagt ​​de eretitel “Lawra”, zoals slechts drie kloosters in Oekraïne. Slechts twee anderen in Rusland hebben eveneens deze titel. Het klooster van Svyatohirsk werd voor het eerst genoemd in 1526. Dit maakt het tot een van de oudste van het Patriarchaat van Moskou.