Ludieke Don Camillo-actie door Katholieke en Protestantse kerk tegen AfD bijeenkomst

Leestijd: 2 minuten
Don Camillo in actie om de burgemeester het spreken onmogelijk te maken.
Donderdag 28 april 2022 12:47 – Bron: Redactie kerk/Idea – Beeld:  Publiek domein/EMB
  -Gelsenkirchen (D)- De rechts-populistische Duitse politieke partij AfD (Alternative für Deutschland) heeft wegens het luiden van de kerkklokken tijdens een openluchtbijeenkomst van de partij, aangifte gedaan tegen de protestantse Emmausgemeente en de Katholieke parochie St. Augustinus in de Duitse stad Gelsenkirchen.

Aanleiding tot het doen van aangifte is het feit dat er tijdens een openluchtbijeenkomst van de partij klokgelui te horen was, en wel  onophoudelijk, toen rechtse politici het woord voerden tijdens de bijeenkomst. Daarmee zouden de beide kerken in strijd met het recht op vergadering en het vrije woord hebben gehandeld. De bijeenkomst van de politieke partij AfD vond plaats in de onmiddellijke nabijheid van de beide kerken. De beide kerkbesturen spreken de beschuldigingen tegen, meldt het protestantse persagentschap ‘Idea’.

Toeval kan het niet zijn, dat de beide kerken hun klokken lieten beieren tijdens de speeches van de populistische sprekers. Helemaal origineel is het ook niet. Al in de jaren 1960 kwam het voor in één van de films over priester Don Camillo. In deze Italiaanse filmreeks draait de inhoud altijd rond de Katholieke priester Don Camillo en zijn ‘vijand’ de communistische burgemeester Peppone. Hoewel beide niet met elkaar kunnen, kunnen zij ook weer niet zonder elkaar, zo blijkt iedere film weer.

In één van de films houdt de communistische burgemeester Peppone op het kerkplein een toespraak tot zijn aanhang en spreekt over de ‘zegeningen’ van het communisme. Dit tot grote ergernis van Don Camillo, die op zijn beurt in de klokkentoren klimt en alle klokken laat luiden, opdat de burgemeester onverstaanbaar is. Tja, de geschiedenis herhaalt zich….