Maffiabaas met rozenkrans de Kerk in en in handboeien er weer uit

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 30 juni 2023 – 14:01 uur – Bron: Redactie Kerk/RAI – Beeld: Publiek domein.

 -Genua- Een speciale eenheid van de Italiaanse politie heeft maffialeider P.B. (49) opgepakt in een Kerk in Genua. De 49-jarige B. was op de vlucht sinds 2019. Hij zag kans te ontsnappen tijdens een razzia waarbij 334 arrestaties werden verricht. Hij maakt deel uit van de ‘Ndrangheta’ uit Calabrië, een van de sadistische en machtigste maffiaorganisaties ter wereld.


Bij zijn arrestatie in de Kerk zei hij: “Misschien ben ik niet de persoon die jullie zoeken. Ik was hier alleen om de rozenkrans te bidden.” De speciale politie-eenheid dacht daar toch anders over en nam hem de rozenkrans af en omgorde zijn handen met edelmetalen handboeien.

Dat de maffialeider bad om hulp van hogerhand lijkt ook nodig te zijn geweest, het volledige justitie-apparaat in Italië zat achter hem aan. Hij behoort tot de meest gezochte Italiaanse criminelen en stond op de lijst van de meest gevaarlijke voortvluchtigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij behartigde volgens justitie “de belangen van de maffia in en rond de stad Rome en ging over de goksector en drugshandel“. Hij wordt onder meer beschuldigd van lidmaatschap van de maffia, ontvoering, marteling en moord. Hij begon zijn ‘carrière’ reeds op 16-jarige leeftijd en bleek ‘talentvol’ te zijn, hij groeide uit tot één van de machtigste mannen uit de organisatie.]

Netwerk

Hij wist zich de afgelopen jaren goed te verstoppen. Het Italiaanse Openbaar Ministerie en de politie waren hem al op het spoor, maar de maffia heeft zo’n goed netwerk, dat het maar niet lukte hem op te pakken. Volgens het OM is met zijn aanhouding een zware slag toegebracht aan de maffia.

Troostende gedachte is het feit dat de man, bij aankomst in zijn door de Italiaanse overheid aangeboden huisvesting, verlost is van zijn handboeien maar zijn rozenkrans terugkreeg.