Mag je bidden om een overwinning voor het Oranjeteam

Leestijd: < 1 minuut

-Bonn- Tijdens het EK voetbalkampioenschap zien wij dezer dagen voetballers het veld opkomen en een kruisje slaan, sommigen doen het ook vlak voordat zij een penalty mogen nemen. Bidden voor een overwinning van jouw team, mag dat?

Theologen zijn en komen er maar niet uit of dat nu mag of een te ijdel gebedsonderwerp is. Duidelijks is dat alle gebeden worden gehoord, maar of deze ook worden verhoord is een heel ander verhaal. In de evangelicale hoek mag het, bij Jehova’s absoluut niet, een proetstantse dominee stond het ooit toe, als je ook maar even kort voor de tegenstander gaat bidden.

Wat zegt de Rooms-katholieke kerk? Om eigen welvaren bidden kan en mag: dat in het Gebed des Heren om ‘dagelijks brood’ gevraagd wordt, is niet vreemd. Een christen leeft nu eenmaal midden in de wereld en heeft aardse goederen nodig. Een gelovige, zo leert de Katholieke Kerk, mag vragen of God hem in het aardse wil weldoen, als hij daarbij tenminste niet door zondige zelfzucht wordt gedreven. In ieder geval zal de gelovige, juist ook als hij om weldaden in het aardse vraagt, in de geest van Jezus moeten bidden, dat wil zeggen: hij zal net als Jezus bereid moeten zijn om de wil van God te aanvaarden. In elk gebed, en dus ook in het gebed waarin het om aards welvaren gaat, geldt “niet wat Ik wil, maar wat U wilt.”

En bidden om een faire wedstrijd met een goede afloop voor allen zal zeker worden verhoord.