Mariatoren Sagrada Familia voor het eerst verlicht

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 10 december 2021 07:02 – Bron: ADN/KNA- Beeld: PB
 -Barcelona- Een enorme ster op de een na hoogste toren van de Sagrada Familia in Barcelona is sinds deze week voor het eerst verlicht. Tienduizenden mensen kwamen af op de inwijding van de Heilige Mariatoren, die maar liefst 138 meter hoog is.

De ster is 7,5 meter breed, weegt zo’n 5,5 ton en is gemaakt van staal en glas. Deze zal overdag het zonlicht opvangen en weerkaatsen. In de avond wordt de ster, kosten 1,5 miljoen euro, van binnenuit verlicht door middel van solartechniek.

Gaudi

Kardinaal en Aartsbisschop van Barcelona Joan Josep Omella heeft de Ster van Bethlehem gezegend. Architect Antoni Gaudi volgde de ceremonie volgens hem „diep ontroerd vanuit de hemel.” Omella zei verder dat de ster de skyline van Barcelona voor altijd zal veranderen en helpt om „de grote duisternis van de pandemie” te beëindigen.

De bouw van de Sagrada Familia is een klus als in de middeleeuwen. De bouw begon in 1883, naar het ontwerp van bedenker en architect Gaudi. De werkzaamheden gingen verder na zijn dood in 1926, maar de Basiliek is na al die jaren nog steeds niet klaar. Volgens de laatste schattingen zal het wereldberoemde bouwwerk op zijn vroegst in 2026 af zijn. Bouwkundigen vrezen dat die datum niet kan worden gehaald en dat het immense bouwwerk pas na 2030 kan worden opgeleverd. Inmiddels is men ook al gestart met de eerste restauratiewerkzaamheden van een aantal meer dan honderd jaar oude gedeelten van het gebouw.