McCarrick ongeschikt om terecht te staan

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 31 augustus 2023 – Bron: Redactie Kerk/1010 WINS – Beeld: WEF

 -Washington- Een Amerikaanse rechtbank heeft gisteren de rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse Kardinaal Theodore McCarrick niet door laten gaan, meldt omroep 1010WINS.

Mentaal ongeschikt

De rechtbank in Massachusetts achtte McCarrick mentaal ongeschikt om terecht te staan. De  gewezen Kardinaal werd twee jaar geleden in staat van beschuldiging gesteld voor seksueel misbruik van een zestienjarige jongen.

Eerder deelde het Amerikaanse Openbare Ministerie ook al mee de vervolging tegen McCarrick niet te persisteren. Tijdens de zitting was een zichtbaar oude en vermagerde McCarrick weliswaar fysiek maar zeker niet geestelijk aanwezig. In april had een psychiater in een verslag aan de rechtbank laten weten dat de ex-Kardinaal leed aan een progressieve  vorm van dementie.

Familievriend

McCaricks zou een 16 jarige jongen misbruikt hebben op een huwelijksreceptie in de 1970er jaren. McCarrick was als familievriend uitgenodigd op de huwelijksreceptie van de broer van het vermoedelijke slachtoffer. Daar zou de voormalig Kardinaal tegen hem gezegd hebben dat zij “eens moesten praten” omdat de jongen niet meer naar de Kerk kwam. In een kamer waar de twee onder vier ogen met elkaar spraken zou het al snel tot seksueel misbruik zijn gekomen.

In juli 2021 werd McCarrick in staat van beschuldiging gesteld voor seksueel misbruik. Hij bleef volhouden onschuldig te zijn. McCarrick werd in 2019 uit zijn ambt gezet, nadat het Vaticaan  hem wel schuldig had bevonden aan seksueel misbruik. De Kardinaal zei toen zich niets te herinneren van het misbruik.

Er lopen nog een aantal zaken, wegens misbruik, tegen Mc Carrick bij het OM, of deze ook stopgezet zullen worden is zeer waarschijnlijk.