AD-LIMINA 2022: Kardinaal Eijk wenst een ‘gender-encycliek’

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 11 november 2022 – 06:01 uur – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad- Kardinaal Willem Jacobus Eijk zou graag zien dat Paus Franciscus een encycliek uitgeeft over genderkwesties. Tot nu toe heeft de Paus aan dit onderwerp weinig aandacht geschonken. Eijk daarentegen des te meer.

Kardinaal Eijk hoopt dat Paus de strijd aanbindt met ‘gender-ideologie’

Volgens Eijk wordt de gendertheorie ‘van alle kanten’ gepromoot en heeft de kerk zich terughoudend opgesteld. Hij maakte de opmerkingen tijdens het lopende ad limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan Rome en zal naar alle waarschijnlijkheid het onderwerp, vandaag tijdens het bezoek aan de Paus, aan de orde stellen.

‘De band van de liefde’

Kardinaal Eijk publiceerde onlangs een boek over huwelijk en seksualiteit met de titel ‘De band van de liefde’. Hierin heeft hij ook herhaaldelijk een standpunt ingenomen over de genderkwestie en waarschuwt voor verwarring. Er is, volgens Eijk, een essentiële relatie tussen biologische seksualiteit en de verschillende rollen van man en vrouw.

“Wij moeten de mensen waarschuwen”

Eijk, aartsbisschop van Utrecht en de meest invloerijke Rooms-Katholiek van Nederland, gaf dit jaar een interview aan het behoudende Amerikaanse persbureau Catholic News Service. Hij uitte  zijn bezorgdheid over de zogenoemde ‘gender-ideologie’. Het idee dat geslacht en geaardheid niet aangeboren en onveranderlijk zijn wint volgens Eijk snel aan populariteit. “In het Westen blijft het zich maar verspreiden”, stelt hij. “Wij moeten de mensen waarschuwen.”

Weerstand

Als het aan de kardinaal ligt, krijgt het thema in een Pauselijke encycliek de aandacht die het verdient. Met een Pauselijk ‘document over dit probleem’ zou de kerk weerstand kunnen bieden en Rooms-Katholieken terug op het ‘rechte pad’ kunnen krijgen, meent hij. Zelfs Rooms-Katholieke ouders beginnen nu te accepteren dat hun kinderen zelf hun geslachtelijke identiteit kunnen kiezen, meent Eijk. “Zij horen niet anders.” En dat terwijl de kerkelijke theologie er duidelijk over is: ‘men mag zijn sekse niet op deze manier veranderen’.

Kardinaal Eijk heeft het Vaticaan reeds in 2016 op deze ontwikkeling gewezen. Paus Franciscus heeft tot op heden geen aanleiding gezien er uitgebreid op in te gaan.