De Lazaristen in Panningen hebben een nieuwe Overste

Overste Isharianto (l) en Mgr. Smeets (r) Foto EMB
Maandag 23 november 2020 12:19 (Redactie kerk/P&M/Foto EMB/Wiki)

-Panningen- Lange tijd zag het ernaar uit dat de Lazaristen in Panningen stil aan zouden verdwijnen. Maar ineens stond Rafaël Isharianto op de stoep als Overste om een nieuwe koers te varen. „Wij moeten de dialoog met iedereen aan durven gaan.”

Het Missiehuis te Panningen (Bisdom Roermond) is een klooster uit 1879. Het stond bekend als Sint-Josephklooster.

Oorspronkelijk was het een toevluchtsoord voor zusters die in het kader van de Kulturkampf uit Duitsland verdreven werden: Eerst de Ursulinen uit Geilenkirchen, die in 1885 naar Venlo vertrokken. Van 1892-1903 woonden er de, eveneens uit Duitsland verdreven, Missiezusters van het Kostbaar Bloed.

De Lazaristen, oftewel de Congregatie der Missie, een RK-orde uit Frankrijk afkomstig, vestigde zich in 1903 in Panningen en richtte een seminarie (Priester-opleiding) in. Sinds 1921 is er een afzonderlijke Nederlandse “provincie” van de Lazaristen met het Missiehuis als centrum (provincialaat).

De oudste delen van het complex, uit 1878, zijn vermoedelijk door M. Peeters ontworpen. De in de periode 1907-1913 in neogotische stijl gebouwde kloosterkapel, sacristie en grafkapel zijn in 2001 aangewezen als Rijksmonument. Architect van de kapel was Henri Seelen. In de kloosterkapel is een orgel van de Parijse orgelbouwer Mutin ingebouwd.

Geef een reactie op dit artikel