VS-politicus Kerry: Paus een van de belangrijkste ´vechters´voor het klimaat

“De Paus spreekt met grote wijsheid en is een grote morele autoriteit inzake de klimaatcrisis”
Dinsdag 18 mei 2021 07:12- Bron: KNA/VN Foto: Publiek domein
 -Vaticaanstad/Washington- In de strijd voor het klimaat is Paus Franciscus, volgens de VS-afgevaardigde voor klimaat-vraagstukken, John Kerry, een van de belangrijkste medestrijders wereldwijd.

“De Paus spreekt met grote wijsheid en is een grote morele autoriteit inzake de klimaatcrisis”, aldus Kerry in een gesprek met de Vaticaanse perskamer. Afgelopen weekeinde had de voormalige VS-minister van buitenlandse zaken een privé-audiëntie met de Paus.

In de voorbereidingen voor de volgende klimaattop in november in Glasgow, is de stem van de Paus uiterst belangrijk. Kerry gaat er persoonlijk van uit, dat Franciscus het voornemen heeft, persoonlijk aan de conferentie deel te nemen.

Na vier jaren van een rampzalig klimaatbeleid onder President Trump, willen de VS hun actieve deelname weer versterken. Zo organiseerde Kerry in opdracht van President Joe Biden, eind april, een virtuele klimaattop, waar ook de Paus een welkomstwoord sprak. Tijdens deze top werden eerste afspraken over vermindering van de CO2-uitstoot door de deelnemers afgesproken.

In Rome zijn er momenteel speculaties dat ook Franciscus naar Glasgow zal afreizen, om aan de 26e conferentie van de VN-lidstaten, “Conference of the Parties” – kortweg COP26 – persoonlijk deel te nemen. Het kan ook zijn dat de Paus, mede door coronabeperkingen zal kiezen voor een videodeelname.

Afgelopen vrijdag had Kerry al met de Minister-president van Italië, Mario Draghi, een ontmoeting. Draghi gaf tijdens deze ontmoeting de belofte af, om samen met de VS te blijven werken aan de bescherming en verbetering van het klimaat.

Geef een reactie op dit artikel