Mexicaans bisdom hekelt passiviteit Mexicaanse overheid jegens criminele groeperingen

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 24 mei 2024 ~ 05:33 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Bisdom/ADN/KNA ~ Beeld: Steven Buissinne

-Mexico-stad- Het bisdom San Cristóbal de Las Casas in Mexico, heeft een krachtige verklaring afgegeven waarin zij de explosieve toename van geweld en straffeloosheid in de regio aan de kaak stelt. In een persbericht betreurt de kerk de moorden, martelingen, verkrachtingen en verdwijningen door criminele groeperingen en bekritiseert zij de passiviteit van de regering ten aanzien van deze wreedheden.

Op 12 mei werden 11 mensen op brute wijze vermoord in de parochie van Nueva Morelia waaronder leden van een gezin die in hun huis levend werden verbrand.

Het bisdom wijst op het aanhoudende gebrek aan actie van vaak corrupte politie en overheid tegen dit soort misdaden, waardoor criminele groepen de macht langzaam overnemen en het land destabiliseren.

In de bisschoppelijke mededeling wordt verwezen naar zaken als: De moorden die volledig straffeloos zijn gebleven. De lijsten met honderden vermiste mensen, die dagelijks langer worden. Het onvoldoende of niet optreden tegen criminele organisaties. De onteigening van materiële en natuurlijke rijkdommen ten koste van de bevolking. De ontvoering van jonge mensen door criminele groepen, waardoor deze gedwongen worden zich bij hen aan te sluiten of onder dwang in de prostitutie te werken. Bedreigingen en intimidatie van ambtenaren. De controle over dorpen en gebieden, waar politie en leger liever wegblijven om niet zelf slachtoffer te worden. Manipulatie van verkiezingen. De intimidatie en bedreigingen van het pastorale werk bij het opbouwen van vrede en gerechtigheid.

Eisen

In de bisschoppelijke verklaring eist het bisdom: Gerechtigheid voor de 11 vermoorde mensen op 12 mei 2024, twee moorden op burgers op 4 januari 2024 in de parochie van Nueva Morelia en nog eens 2 moorden op 16 januari 2024. De veilige terugkeer van ontvoerde mensen. De bevrijding van (vaak) minderjarigen uit de gedwongen prostitutie. De onmiddellijke ontwapening van criminele groepen. Herstel van de sociale orde en respect voor de mensenrechten. Aanpak van de roofbouw op natuurlijke rijkdommen. Herstel van basisvoorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg, werk en vrij reizen. Handhaving van de rechtsstaat. Respect voor pastoraal werk.

De kerk in Chiapas roept de parochianen op om verenigd te blijven en vreedzaam weerstand te bieden, zonder te vervallen in individualisme, egoïsme of haat. De verklaring is ondertekend door Mgr. Rodrigo Aguilar Martínez, bisschop van San Cristóbal en Mgr. Luis Manuel López Alfaro, hulpbisschop.