Middeleeuws Pelgrimskerkhof in Rome ontdekt

Leestijd: < 1 minuut -Rome- (KNA) In Rome zijn bij graafwerkzaamheden in het oude deel van de stad middeleeuwse graven aan het daglicht gekomen.

Woensdag deelde de archeologische dienst van de stad Rome mee, dat er skeletten van een man en een jonge vrouw met een schelp in de hand ontdekt zijn. Er werden meerdere sterk beschadigde skeletten gevonden achter het Oratorium Filippo Neri naast de Chiesa Nuova.

De schelp lijkend op Jakobsschelp (Pecten Jacobaeus) met twee geboorde gaten voor een snoer geeft de onderzoekers het vermoeden, dat het hier gaat om een Pelgrimskerkhof. De graven in de Via del Governo Vecchio behoren volgens aanwijzingen wellicht tot de middeleeuwse Kerk Santa Cecilia a Monte Giordano uit 1123, dat in de eerste helft van de 17e eeuw voor de bouw van het Oratorium werd gesloopt. De begraafplaats lag zodoende aan de Via Papalis, een voor Pelgrims belangrijke weg van het toenmalig Pauselijk verblijf San Giovanni in Laterano naar de Sint Pieter.

Het vaststellen van een datum waarop de begrafenis plaats had maken de onderzoekers op uit de vondst van een bronzen munt bij het skelet van de vrouw, die terugvoert op de late 11e eeuw of aanvang 12e eeuw. Reden voor de afgraving waren reparatiewerkzaamheden aan het aardgasleidingnet.

Foto: Mariabode (c)