Miljoenen Nederlanders ongelukkig door social media, maar niemand wil zonder

Leestijd: 2 minuten
Zondag 28 januari 2024 ~ 06:10 uur ~ Bron: Redactie Binnenland/ADN/VM ~ Beeld: Publiek domein

 -Enschede- Ongeveer een-derde van de Nederlandse bevolking, ruim zes miljoen Nederlanders, stellen dat sociale media een “gevaar vormen voor ons mentaal welzijn”.

Van die groep laten 2,2 miljoen mensen weten dat zij zich concreet minder gelukkig voelen door het gebruik van de zogenaamde socials. Meer dan vier miljoen Nederlanders hebben vaker overwogen om Facebook, Instagram, X of TikTok te verlaten, maar toch doen zij dit niet.

Generatie Z en millenials

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek dat het Twentse onderzoeksbureau Newcom jaarlijkst uitvoert. De problemen doen zich het vaakst voor bij de generatie Z en de millennials, die niet alleen het vaakst op sociale media verkeren, maar die óók het minst gelukkig zeggen te worden van het gebruik van de platforms.

Fomo

Hoofdonderzoek Tim Jonker constateert een “enorme tegenstrijdigheid” in de cijfers. “Jongeren hebben veel last van fomo (staat voor Fear Of Missing Out, ofwel de angst om buiten de boot te vallen), legt hij uit. “Zij zijn bang dat zij iets missen wanneer zij niet de hele dag scrollen. Daarnaast blijkt dat één op de drie ondervraagden stelt óók meer zelfvertrouwen te krijgen van het gebruik van sociale media. De helft van de gebruikers ervaart sociale media als een aanvulling op zijn of haar échte leven.”

Keuzestress
Maar tegelijkertijd voeden de sociale media ook de keuzestress en de angst om niet aan het perfecte plaatje te kunnen voldoen, stelt Jonker. “Er zijn te veel evenementen en hobby’s, zeker op sociale media”, legt hij uit. “Was een ander feestje niet veel leuker dan dat waar jij bent geweest? Heb jij wel de juiste kleding gekozen om erbij te horen? Influencers schetsen een perfect beeld waar gebruikers toch aan willen voldoen. Die schaduwkant openbaart zich bij steeds meer mensen.”

Jonker beklemtoont dat hij niet heeft onderzocht hoe dit probleem te verhelpen is: “Dat zijn vragen waar de overheid zich over moet buigen, wij constateren alleen de trends.” Voor het onderzoek werden ruim 7100 respondenten ondervraagd die een representatieve afspiegelingen vormden van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder.