Mindanao: Islamistische bomaanslag Adventsmis: 4 doden 50 gewonden

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 4 december 2023 – 06:18 uur – Bron: Redactie Kerk/CNN – Beeld: Firstpost

 -Mindanao- Ten minste drie vrouwen en één man werden gedood en ongeveer vijftig andere gelovigen raakten gewond bij een bomaanslag door Islamitische extremisten tijdens een Adventsmis in het Filipijnse Mindanao. De verwachting is dat het dodental nog verder zal stijgen.

Volgens berichten in de Filipijnse media beschouwt de politie de explosie in de stad Marawi als een wraakactie voor de recente moord op elf strijders van een Islamitische terroristische militie. President Marcos jr. en de Katholieke Bisschoppen van het land veroordeelden de aanval van gisteren.

“Extremisten die geweld plegen tegen onschuldige mensen zullen altijd als vijanden van onze samenleving worden beschouwd”, zei President Marcos op Platform X. Hij sprak over “buitenlandse terroristen .” Minister van Defensie Gilbert Teodoro zei dat de autoriteiten sterke aanwijzingen hebben over de vermoedelijke betrokkenheid van buitenlandse terroristen bij de aanval.

Paus Franciscus verzekert nauwe verbondenheid met de slachtoffers

De Paus verzekerde tijdens het middaggebed op zondag zijn medeleven en verbondenheid met de slachtoffers van de aanslag. De voorzitter van de Filipijnse Bisschoppenconferentie, Bisschop Pablo Virgilio David, klaagde erover dat de daders juist het moment hadden gezocht waarop Rooms-Katholieken het nieuwe Kerkelijke jaar aan het begin van de Advent verwelkomen om vervolgens een bom tot ontploffing te brengen.

Mindanao is al tientallen jaren het toneel van Islamistisch geweld. In 2017 werd Marawi bezet door terroristen van IS en werd pas na vijf maanden van een stadsoorlog bevrijd door het Filippijnse leger. Destijds bezetten de terroristen ook de Rooms-Katholieke Kathedraal van de stad en gijzelden verschillende gelovigen. Meer dan 300 mensen kwamen om in het conflict, dat de geschiedenis inging als de langste stadsoorlog in de geschiedenis van de Filipijnen.