Minder bedrijven investeren dit jaar in verduurzaming

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 15 juli 2025 – 08:00 uur – Bron: Redactie Binnenland/CBS-Peter Hein van Mulligen – Beeld: MB
-Heerlen- Iets meer dan 64 procent van de bedrijven investeert in 2025 in een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Vorig jaar was dit nog 68 procent. De meeste bedrijven geven financiële beperkingen en onzekerheid over de economie of beleid aan als belangrijkste belemmeringen bij het verduurzamen. Dit meldt het CBS op basis van de conjunctuurenquête bij bedrijven met vijf of meer werkzame personen in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening.
In 2023 namen bedrijven 64 procent van klimaatgerelateerde investeringen voor hun rekening. Tussen 2019 en 2023 zijn deze investeringen bijna verdubbeld. Desondanks was het aandeel bedrijven dat aangaf te investeren in verduurzaming begin 2025 lager dan een jaar eerder, in bijna alle bedrijfstakken. In dienstverlenende sectoren zoals de informatie en communicatie en de horeca doen bedrijven het vaakst geen investeringen voor verduurzaming.Vooral het kleinbedrijf (5 tot 50 werkzame personen) en het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) geven minder vaak aan dit jaar te investeren voor een klimaatneutrale bedrijfsvoering dan in 2024. Grootbedrijven (250 of meer werkzame personen) geven het vaakst aan te investeren.

Investeringsverwachtingen in alle bedrijfstakken gedaald

Van de bedrijven die investeren in verduurzaming, verwachtten er in juni meer dat het bedrag zou toenemen dan afnemen. Het saldo ligt met 6 procent wel lager dan een jaar eerder (13 procent). Vooral in de detailhandel en de verhuur en handel van onroerend goed zijn de verwachtingen hierover sterk gedaald. In de autohandel en -reparatie, de horeca, en de overige dienstverlening verwachtten ondernemers per saldo een afname van hun investeringen voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering.

Meeste bedrijven ervaren belemmeringen

Ruim twee derde van de bedrijven zei in juni 2025 belemmeringen te ervaren bij het klimaatneutraal maken van de bedrijfsvoering. In het grootbedrijf gaven bedrijven dit iets vaker aan dan in het kleinbedrijf en middenbedrijf.

Van de bedrijven die belemmeringen ervaren, noemde meer dan de helft financiële beperkingen als belangrijkste belemmering. Dit kunnen hogere kosten van duurzame alternatieven of beperkte toegang tot financiële middelen zijn. Daarnaast is onzekerheid over de economie of beleid voor 31 procent van deze bedrijven een belangrijke belemmering. Dit speelt bij kleinere bedrijven iets vaker dan bij grotere bedrijven. Gebrek aan duurzame alternatieven is volgens grote bedrijven juist relatief vaker de belangrijkste belemmering. Beperkingen in het (energie)netwerk en tekort aan geschikte arbeidskrachten zijn met respectievelijk 18 en 13 procent minder vaak de belangrijkste belemmering voor bedrijven.