Misbruik-bisschop Zanchetta’s gevangenisstraf omgezet in huisarrest

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 15 juli 2022 -05:45 – Bron: Redactie kerk – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad/Buenos Aires –   Een Argentijnse rechtbank verleent huisarrest aan de emeritus bisschop van Oran, Gustavo Zanchetta. Zanchetta werd in maart van dit jaar veroordeeld tot vier en een half jaar cel wegens seksueel misbruik. Dat meldt de Argentijnse krant “El Tribuno”.

De schandaalbisschop – die bekendheid verkreeg als de ‘naakte selfie-bisschop’ – lijdt volgens zijn advocaat aan structureel hoge bloeddruk door een aneurysma in de nierslagaders. Hij mag het huisarrest doorbrengen in een huis voor gepensioneerde priesters.

Misbruik en verduistering

Zanchetta werd beschuldigd van het herhaaldelijk seksueel lastigvallen van twee jonge seminaristen tijdens zijn tijd als bisschop van Oran, Argentinië. Daarnaast verduisterde hij subsidiegeld van de provinciale overheid voor projecten die nooit zijn uitgevoerd.

Laïciseringsproces

Zanchetta werd beschouwd als een vertrouweling en vriend van Paus Franciscus toen de huidige Paus nog aartsbisschop van Buenos Aires was. Na zijn pensionering als bisschop van Oran kreeg hij een baan die speciaal voor hem was gecreëerd in het Vaticaanse vastgoedbeheer en mocht hij in het pension Santa Marta in het Vaticaan wonen, waar Paus Franciscus zelf ook woont.

Tot dusver is Zanchetta nog niet teruggezet in de lekenstand en het is niet bekend of er een laïciseringsproces gaande is. Er is nog steeds geen stellingname van het Vaticaan over de gebeurtenissen.