Monumentaal klooster Pannesheide Kerkrade gered

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 21 december 2021 08:15 – Bron: ADN- Beeld: Gemeente Kerkrade
  -Kerkrade- De monumentale, historische kloostervleugel van het klooster Pannesheide in Kerkrade blijft bewaard. Na een grote opknapbeurt komen er woningen in het gebouw dat ooit deel uitmaakte van het jongensinternaat in de wijk Bleijerheide.
Begin dit jaar wilde de gemeente de kloostervleugel nog slopen, omdat er geen interesse zou zijn voor het gebouw. In het oorspronkelijke plan zou het gebouw plaats maken voor een park. Na een landelijke oproep heeft zich nu een partij gemeld die er kluswoningen in wil bouwen. Dat zijn appartementen die ruw worden opgeleverd, waarna huurders of kopers hun woning zelf af kunnen maken. Het is de bedoeling dat vooral mensen die moeilijk aan een woning kunnen komen, er een plek vinden.
Het klooster en internaat werden in 1877 door Duitse monniken gesticht. In die periode weken veel Duitse kloosterorden uit naar Nederland omdat de Duitse regering de macht van de kerk inperkte. De beroemdste leerling van de school was nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, die er in 1917 op school zat. Net als bij andere katholieke internaten kwam ook op Pannesheide grootschalig seksueel misbruik voor. Schrijver Jeroen Brouwers, die ook op deze school zat, schreef hier het boek Het Hout over. Het plan voor de restauratie wordt in januari voorgelegd aan de Kerkraadse gemeenteraad.