Moord op priester in Mexicaans grensstadje

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 23 mei 2022 -21:23 – Bron: Fides – Beeld: Publiek domein
 -Mexico-Stad- Aan de grens van Mexico met de VS is het stoffelijk overschot van een priester aangetroffen.

De 57-jarige geestelijke, Jose Guadalupe Rivas Saldana, was tevens teamleider van een opvangcentrum voor migranten in het grensstadje Tecate, waar hij ook pastoor was, aldus persagentschap ‘Fides’.

De priester stond al een paar dagen gemeld als vermist. Hij werd door zoekende parochianen in een boerderij aan de rand van het stadje gevonden, samen met een ander, nog niet geïdentificeerd persoon. Uit een eerste politie-onderzoek blijkt dat de beide personen op een gewelddadige manier om het leven zijn gebracht.

Geschokt

De aartsbisschop van Tijuana, Francisco Moreno Barron, laat in een eerste verklaring weten, diep geschokt te zijn over de dood van de priester, die nog maar een paar maanden als leider van het diocesane opvanghuis ‘Casa del Migrante de Nuestra Señora de Guadalupe’ werkzaam was.

Mexico’s deelstaat Baja California telt tot de landstreken met torenhoge misdaadcijfers. Alleen al in de eerste drie maanden van het jaar 2022 vonden er volgens overheidsstatistieken 593 moorden plaats. Twee-en-half jaar geleden verloor de diocese ook al een priester door moord.

Menselijke tragedie van ongekende omvang

In gans Mexico werden in de laatste drie-en-half jaar, op basis van schattingen, meer dan 120.000 mensen vermoord. Daarnaast bedraagt het aantal vermiste personen, volgens het nationale justitiële register, al meer dan 100.000, wat de VN-Mensenrechtengezant Michelle Bachelet in Geneve als “menselijke tragedie van ongekende omvang” bestempelde. “Wij mogen niets nalaten, om deze mensenrechtenschendingen te beëindigen en het recht van de slachtoffers op waarheid, gerechtigheid, schadevergoeding en vermijding van recidive te garanderen,” aldus Bachelet.