Moslimbedevaart Mekka telt al dik 1.300 hittedoden

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 24 juni 2024 ~08:30 uur ~ Bron: RedactieWereld/SPA/KNA ~ Beeld: MB

-Djeddah- De hadj, de jaarlijkse bedevaart van moslims naar Mekka in Saoedi-Arabië, zucht dit jaar onder een verzengende hitte. Inmiddels betreurt de organisatie al dik 1.300 hittedoden, dat meldt het officiële Saoedische persagentschap SPA. De meerderheid van de slachtoffers (83 procent) had volgens het persbureau geen toelating om deel te nemen aan de bedevaart.

In Mekka steeg de temperatuur gisteren tot 53 graden. In de Grote Moskee liep het kwik maandagmiddag op tot 51,8 graden Celsius, volgens de Saoedische meteorologische dienst. De dodelijke slachtoffers legden lange afstanden af onder de zon, zonder geschikte kleding, voldoende water of vergaten regelmatig rust te nemen en beschutting te zoeken, aldus het persbureau.

Vorig jaar werd de voor moslims heilige stad Mekka bezocht door bijna 2 miljoen deelnemers. Het één maal in je leven bezoeken van Mekka behoort tot de vijf basisverplichtingen van de islam. Vorig jaar overleden 200 pelgrims, het overgrote deel uit Indonesië. Voor dit jaar zouden er ongeveer 1,8 miljoen deelnemers zijn, onder wie 1,6 miljoen uit het buitenland.