Mysterieus longvirus verspreidt zich snel: ‘Reeds meer dan 1700 mensen besmet’

Leestijd: 2 minuten

-NEW YORK- (DPA) De onbekende longziekte die in China reeds twee dodelijke slachtoffers eiste, blijft zich in rap tempo verspreiden en is nu ook geregistreerd in Japan en Thailand. Amerikaanse luchthavens hebben besloten per direct vergaande maatregelen te nemen.

Minstens drie Amerikaanse luchthavens, JFK (New York), San Francisco en Los Angeles, nemen extra veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat de mysterieuze longziekte, zich verspreidt in de Verenigde Staten. Dat doen zij naar aanleiding van nieuwe gegevens die de Chinese autoriteiten vandaag hebben vrijgegeven. Daaruit blijkt dat minstens 45 mensen besmet zijn.

Alle zieken komen uit Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners dat een belangrijk transitpunt is voor verplaatsingen binnen China. Ook in Japan ( één besmetting) en in Thailand (twee besmettingen) zijn intussen mensen ziek geworden door de aandoening. Het gaat om reizigers die Wuhan bezochten.

‘Reeds meer dan 1.700 besmettingen en het aantal groeit gestaag’ 

Volgens een studie van het Londense Imperial College, dat de (WHO) wereldgezondheids-organisatie adviseert, zijn intussen echter al zeker 1.712 mensen besmet geraakt. Zij maken die schatting op basis van de informatie die op 12 januari beschikbaar was. ‘Om drie gevallen te hebben buiten China moeten er veel meer gevallen zijn dan tot nu aangekondigd’, aldus onderzoeker Neil Ferguson aan BBC. ‘Ik maak mij veel meer zorgen dan vorige week.’

De onderzoekers verwachten dat de verspreiding nog harder zal gaan omdat de Chinese autoriteiten (nog) geen reisbeperkingen opleggen. Dat weigeren zij omdat op 25 januari het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd. Rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis, een pandemie kan dan niet uitgesloten worden.

Coronavirus

Voorlopig blijft het onduidelijk wat de precieze bron is van de ziekte. De eerste onderzoeken wijzen uit dat een lokale markt met zeevruchten en vis mogelijk de bron van de ziekte zou kunnen zijn. De markt is uit voorzorg gesloten, ook al is er nog geen overduidelijk bewijs.

Enkele dagen geleden meldden de Wereldgezondheidsorganisatie en de Chinese autoriteiten dat de ziekte veroorzaakt wordt door een nieuwe variant van het Coronavirus. Het Coronavirus kan zowel mensen als dieren besmetten. De aandoeningen kunnen leiden tot een gewone verkoudheid maar ook ernstige ziektes, zoals Sars en Mers.

De WHO heeft zaterdagmiddag een boodschap doen uitgaan aan alle regeringen, wereldwijd, om voorzorgsmaatregelen te nemen op luchthavens. De voorlichting van zowel Schiphol-Amsterdam alsook de luchthaven Brussel bekijken vandaag welke stappen genomen moeten worden.