Na Amerikaanse abortusuitspraak: Vaticaan eist ideologievrij debat over bescherming van leven

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 26 juni 2022 -06:20 – Bron: KNA/VN- Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- “Het feit dat een groot en machtig land zijn standpunt over abortus radicaal heeft gewijzigd, daagt de hele wereld uit”: na de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof over abortus roept het Vaticaan op tot een ideologisch en open debat over de bescherming van het leven.

Dat meldt de Pauselijke Academie voor het Leven, opmerkelijk snel na de Amerikaanse  uitspraak. Het Amerikaanse Hooggerechtshof had eerder het historische ‘Roe vs Wade’-arrest vernietigd dat abortus in 1973 tot een privéaangelegenheid verklaarde. Door de intrekking kunnen staten nu abortus verbieden, wat in tal van staten nog dezelfde dag gebeurde.

Volgens de Academie gaat het om het nemen van politieke beslissingen die het leven bevorderen zonder van meet af aan in ideologische stellingnames te vervallen. Dit omvat ook “zorgen voor adequate seksuele voorlichting, het waarborgen van toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen en het voorbereiden van wetgeving om het gezin en het moederschap te beschermen”.

Aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Academie, roept op tot “een solide ondersteuning van moeders, stellen en het ongeboren kind, waarbij de hele gemeenschap wordt betrokken en moeders in problemen de kans krijgen om de zwangerschap voort te zetten en het kind toe te vertrouwen aan degenen die voor zijn groei kunnen zorgen”.