Na priestermoorden felle kritiek van kerk op President Mexico

Leestijd: 3 minuten

 

Maandag 27 juni 2022 -13:28 – Bron: KNA/ADN – Beeld: publiek domein
 -Mexico stad- De Mexicaanse president krijgt momenteel felle kritiek van de Rooms-Katholieke kerk in zijn land, na de recente moord op twee priesters.

President Andres Manuel Lopez Obrador pleitte steeds voor een beleid van ‘knuffelen in plaats van kogels’ (Spaans: ‘abrazos, no balazos’) jegens leden van de drugskartels, “maar dit soort lieden kent geen knuffels, wat de regering ook biedt en belooft. Zij kennen alleen kogels”, benadrukt kardinaal Jose Francisco Robles Ortega tijdens een pastorale bijeenkomst in zijn aartsbisdom Guadalajara.

Boodschap van straffeloosheid

Sinds zijn succesvolle verkiezingscampagne in 2018 gebruikt Lopez Obrador de knuffelslogan om afstand te nemen van de oorlog tegen de drugshandel die zijn voorgangers tijdens hun presidentschap sinds 2006 hebben uitgeroepen. De slagzin is fout omdat het een “boodschap van straffeloosheid” uitstraalt, zegt kardinaal Robles. De regering zou precies het tegenovergestelde signaal moeten afgeven aan degenen die betrokken zijn bij drugscriminaliteit, namelijk: “Wij moeten hen gewoon voor de rechter brengen voor de moorden en voor alle activiteiten die zij in strijd met de wet begaan.”

Aanleiding voor de kritiek is de moord op de Jezuïetenpaters Javier Campos Morales (79) en Joaquin Cesar Mora Salazar (81) maandag in de staat Chihuahua. Zij werden neergeschoten door niet-geïdentificeerde schutters nadat zij een man die op de vlucht was voor deze schutters in de parochiekerk hadden ondergebracht. De man werd óók neergeschoten. “De twee priesters deden gewoon hun werk en deden niets subversiefs, riepen niet op tot geweld tegen de regering”, benadrukt de kardinaal. Zij werden “alleen geëxecuteerd omdat zij goed deden aan een persoon die hen om hulp vroeg”.

50 moorden op priesters

De bloedige daad voegt zich bij een lange lijst van 50 moorden op priesters in de afgelopen drie presidentiële ambtsperiodes. Robles wees op de tragedie van de gebeurtenissen. Het symboliseert “de volle ernst van het geweld dat wij in ons land meemaken”. Mexico maakt een “zeer ernstige situatie door”, zei de aartsbisschop van Guadalajara. Als aartsbisschop volgt Robles kardinaal Juan Jesus Posadas Ocampo op, die in 1993 werd vermoord op de luchthaven van zijn woonplaats. De misdaad is tot op de dag van vandaag niet opgelost. Guadalajara in Centraal-Mexico blijft een van de misdaad-hotspots van het land, het is de thuisbasis van het zogenaamde ‘Jalisco New Generation-kartel’.

Oók Paus Franciscus geschrokken

Tijdens de ambtstermijn van drie en een half jaar van president Lopez Obrador zijn volgens officiële cijfers meer dan 121.000 moorden geregistreerd in Mexico, waaronder 12.481 tussen het begin van dit jaar en 21 juni. Het is te voorzien dat de meer dan 156.000 moorden in de zes jaar van de regering van voorganger Enrique Pena Nieto aanzienlijk kunnen worden overschreden. Onder zijn voorganger Felipe Calderon waren er in zes jaar 120.000 moorden.

Nadat de dubbele priestermoord in Mexico voor opschudding zorgt en óók Paus Franciscus enorm schrok van alweer een moord op priesters, legde president Lopez Obrador woensdag een verklaring af. “Ik wil mijn medeleven betuigen aan de ‘Sociëteit van Jezus’, de Jezuïeten van Mexico en de wereld voor deze verschrikkelijke gebeurtenissen in het Tarahumara-gebergte.”

Beloning

De lichamen van de twee vermoorde Jezuïeten werden door de daders meegenomen en hun verblijfplaats was aanvankelijk onbekend totdat de gouverneur van de staat Chihuahua, Maria Eugenia Campos Galvan, hun ontdekking woensdagmiddag bekendmaakte. Openbaar aanklagers loofden een beloning van $ 240.000 uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van de daders. Volgens justitie-functionarissen is dit de hoogste beloning in de geschiedenis van de staat Chihuahua. Campos Galvan beloofde dat de autoriteiten er alles aan zullen doen om de verantwoordelijken te arresteren.

Er wordt momenteel volop gespeculeerd over de identiteit van de daders. Een verdachte – naar verluidt lid van een groep huurmoordenaars die werkt voor het Sinaloa-drugskartel – wordt sinds 2018 gezocht met een arrestatiebevel, meldt de lokale pers. De autoriteiten hebben alle grensovergangen en grenspatrouilles op de hoogte gebracht dat de vermoedelijke schutter Jose Noriel Portillo Gil alias “El Chueco” gezocht wordt. Dit moet voorkomen dat hij naar het buitenland vlucht. Verder is de achtergrond, maar vooral het motief voor de moorden onduidelijk.