Smulpaap

Natuurkundigen hebben een formule voor de perfecte pizza bedacht –en het is thuis toepasbaar zónder steenoven

Leestijd: 2 minuten Voor de allerbeste pizza hoef je helemaal niet naar Italië te reizen, blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van twee natuurkundigen in Physics Education.

De natuurkundigen Andrey Varlamov en Andreas Glatz stellen dat het misschien wel ingewikkeld lijkt een goeie pizza te maken, maar dat het eigenlijk heel simpel is: alles wat je nodig hebt is een thermodynamische formule.

Samen met de Italiaanse voedingsexpert Sergio Grasso hebben de twee een aantal experimenten uitgevoerd om het geheim achter een goede pizza te ontrafelen. De resultaten daarvan zijn gepubliceerd onder de titel “The Physics of Baking Good Pizza”.

Hoe bak je dan de perfecte pizza?

De “perfecte pizza” zal moeten bestaan uit een krokante bodem, een gouden korst, een behoorlijke lading gesmolten kaas en andere verse ingrediënten, maar het is het belangrijkste dat de pizza egaal gebakken wordt.

Het allerergste is als de pizzabodem al klaar is en bruin of zelfs zwart begint te worden, maar de kaas nog niet gesmolten is. Of andersom: als de kaas al lang klaar is en de groenten doorgekookt dreigen te raken, terwijl de bodem nog rauw is.

Om amateurs te helpen een perfecte pizza te bakken, hebben de onderzoekers geëxperimenteerd met pizza’s margherita tot ze de ideale temperatuur en bereidingstijd in de oven konden vastleggen in een formule.

Volgens hun berekeningen moet een pizza voor een perfect resultaat 2 minuten worden gebakken in een traditionele steenoven op 330 graden.

Zo worden pizza’s ook klaargemaakt in restaurants met steenovens.

Het kan thuis, ook zonder steenoven

Nu heeft natuurlijk vrijwel niemand een steenoven thuis en kan je de bereidingstijd en temperatuur niet zomaar toepassen in een elektrische oven. De metalen plaat zorgt ervoor dat de onderkant van je pizza veel sneller warm wordt en dat de bodem en de bovenkant op verschillende snelheden worden opgewarmd.

Toch blijkt uit het onderzoek dat je ook thuis een echt goede pizza kan maken. De truc is om de grill-functie van je oven te gebruiken.

Eerst bak je de pizza zoals gebruikelijk in de oven tot de bodem klaar is. Daarna moet je de temperatuur eventjes op maximaal zetten en naar de grill-functie schakelen. Volgens de natuurkundigen krijg je dan een krokante bodem, precies goed gesmolten kaas en ook perfect bereide andere ingrediënten en dat zonder dat je pizza uitdroogt.

Hoewel dit niet echt telt als een authentieke in een steenoven gebakken pizza, zeggen de onderzoekers dat hij op deze manier hoe dan ook overheerlijk wordt. Eet smakelijk !

Bron: BID Foto: Pixabay

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Kerststallen oproep, actie KRO-NCRV

-Hilversum- Omroep KRO-NCRV heeft alle bisdommen gevraagd om een overzicht, voor zover bekend, van lokale…

9 uur ago

Pastoor Mauricio Meneses van Heilig Kruis parochie Raalte: “Ik werk graag voor, met en bij jullie”

-Deventer- Sinds 1 oktober hebben drie Sallandse parochies, de Heilig Kruis parochie, de Lebuïnus parochie…

11 uur ago

22 November uitreiking prestigieuze Graalbokaal Award

-Limmen- Op DV zaterdag 22 november a.s. wordt voor de derde keer de Graalbokaal Award…

13 uur ago

TV-tips 10 november

Little house on the prairie Dramaserie ONS ·Vanavond ·18:00 - 18:59 De pioniersfamilie Ingalls probeert…

13 uur ago

Sommige geneesmiddelen doen PFAS sneller uit het lichaam verdwijnen

-Brussel- Bepaalde medicijnen lijken PFAS sneller uit het lichaam te verwijderen. Dat blijkt uit verkennend…

15 uur ago

Bidden voor Jamaica en bijna 5 miljoen ton puin ruimen na doortocht Melissa

-Kingston/Brussel- De verwoestende doortocht van orkaan Melissa heeft in Jamaica meer dan 4,8 miljoen ton puin…

15 uur ago