Nederland heeft geen behoefte aan christelijke radio

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 26 januari 2024 ~ 06:10 uur ~ Bron: Redactie Varia/NMO ~ Beeld: Publiek domein

 -Hilversum- Wie 50 jaar of ouder is, herinnert zich ongetwijfeld nog de vrijdagmorgen op Hilversum 3, het huidige NPO radio 3. De EO zond uit en één van haar programma’s was ‘de muzikale fruitmand’. Een verzoekplatenprogramma met uitsluitend psalmen en christelijke koormuziek -op een popzender!-. Maar die tijd is geweest, zelfs de EO zag in dat dat niet door de massa werd gewaardeerd.

Heden-ten-dage kan worden geconcludeerd dat christelijke en klassieke muziek een kwijnend bestaan lijden. Met de leegloop in de kerken verdwijnt ook kerkmuziek en conservatoria krijgen steeds minder aanwas. Tijden veranderen.

NMO

Vandaag verscheen de maandelijkse ‘hitparade’ van het NMO (Nationaal Meet Onderzoek) weer. Een overzicht van radiozenders en hun aantallen luisteraars. De weinige christelijke zenders die wij in ons land en Vlaanderen kennen, worden zo slecht beluisterd dat ze niet eens in de statistieken worden opgenomen.

In Nederland kennen wij als 100 procent christelijke zenders omroepen als: Groot Nieuws Radio; Bright FM; Christelijke Radio NL; 7FM; All-Worship Radio; Praise Live en God Radio allemaal op protestantse of evangelicale grondslag. Op Rooms Katholieke grondslag zijn er programma’s van KRO-NCRV vooral via radio 4 en Radio Maria.

Op KRO-NCRV na, is er niet één die in de ratings van goed beluisterde stations voorkomt. De aantallen luisteraars zijn zo laag, dat er zelfs geen cijferberekening kan plaatsvinden. Omroepjes dus voor freaks die voor hun familie en vrienden radio maken, het zet geen zoden aan de dijk.

USA

Een land waar het altijd een stuk beter ging met christian radio, is de USA. Honderden zenders zijn daar in de lucht met uitsluitend gospelmuziek en of gesproken woord-programma’s. Allemaal mogelijk dankzij adverteerders. Maar ook in de VS staken steeds meer christelijke zenders hun uitzendingen. Voornaamste reden is de dalende populariteit van gospelmuziek, maar ook het wegblijven van adverteerders vanwege de lage luistercijfers.

De christelijke zenders in Nederland en Vlaanderen kunnen dus worden gezien als ‘roependen in de woestijn’. Hier een overzicht van de populairste zenders in ons land:

Vooral een daling in luistertijd nekte Qmusic vorige week, ze staan nu nagenoeg gelijk met Sky Radio dat iets stijgt in luistertijd en daardoor ook in marktaandeel. De langste luistertijd is nog steeds voor ouderenzender NPO Radio 5, gevolgd door NPO Radio 2, Classic FM en Talpa’s Radio 10.