Nederlandse Bisschoppen: met Palmzondag en Pasen geen publieke liturgische vieringen

Leestijd: 2 minuten

 

Dit gebeurt met grote pijn in het hart

-UTRECHT- (ADN/RKK) De Nederlandse Bisschoppen kondigen aan dat de publieke liturgische vieringen met Palmzondag, de andere dagen in de Goede Week (het Paastriduüm) en met Pasen dit jaar worden afgelast.

Dit gebeurt met grote pijn in het hart. Alle maatregelen die de Bisschoppen in Nederland eerder in verband met het Coronavirus hebben afgekondigd op 28 februari en 13 maart, worden nu verlengd tot en met maandag 13 april (Tweede Paasdag).

Al eerder kondigde Paus Franciscus vergelijkbare maatregelen aan. De maatregelen die de overheid in Nederland heeft genomen gelden tot en met 6 april.  De Bisschoppen zien zich echter genoodzaakt ook tot en met Pasen nu al een beslissing te nemen in verband met de voorbereidingen voor de liturgische plechtigheden, die niet goed plaats kunnen vinden in de huidige situatie. Verder is de noodzaak er vanwege de gezondheid van de gelovigen, onder wie ook kwetsbare personen.

Voor de Chrismamissen in de Bisdommen  geldt dat deze in kleinere kring doorgang zullen vinden met de bedienaren die nodig zijn voor de liturgie, zonder koor. Hierover, maar ook over de andere vieringen in de Goede Week en met Pasen, communiceren de Bisdommen met hun Parochies en pastorale teams

Missen, doop en uitvaart

De zondagse Eucharistieviering van de Priesters vindt in de beslotenheid plaats en zonder koor, eventueel met cantor.

Voor de Missen die doordeweeks worden gehouden gelden de eerder afgekondigde, strikte maatregelen met de volgende toevoeging: de Pastoor beslist naar omstandigheden en in overeenstemming met de overheidsmaatregelen of de doordeweekse Mis doorgaat of niet. Hij dient daarbij rekening te houden met de grootte van de Kapel of Kerk en ziet er op toe dat de richtlijnen van de overheid worden gevolgd. Van de aanwezige gelovigen wordt gevraagd 1,5 meter afstand van elkaar te houden ook als men naar voren komt voor de H. Communie of persoonlijke zegen en niet te komen wanneer men verkouden is.

Hetzelfde geldt voor doopvieringen en uitvaarten die sober en kleinschalig moeten worden gehouden en in overeenstemming moeten zijn met de nadere richtlijnen van het eigen bisdom. In geval van uitvaarten dienen deze ook in overeenstemming te zijn met de richtlijnen van de uitvaartbranche zoals met betrekking tot het maximum aantal aanwezige personen.

Verenigd in gebed

De kerken blijven waar mogelijk open en toegankelijk om te bidden of een kaars op te steken. Vraag aan de bezoekers is, om daarbij afstand te houden tot andere kerkgangers en indien men verkouden is, niet te komen maar thuis te bidden.

De Bisschoppen roepen nadrukkelijk op tot gebed in deze tijden waarin het Coronavirus heerst.

 

  • Noveengebed tot Onze Lieve Vrouw ter Nood
  • De kruisweg
  • De rozenkrans
  • Steek een kaarsje op via deze website, zie boven aan de pagina
  • Volg de website van uw Bisdom en Parochie voor andere mogelijkheden tot gebed en live streaming van vieringen

Op zondag is er de Eucharistie op televisie via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Dagelijks kan U via deze site alle Missen meevieren via EWTN tv en KTV, zie de buttons onderaan deze site.

Kijk hier voor een speciale uitzending met KRO-NCRV op 22 maart op NPO2.

Kijk hier voor een uitnodiging om voor aanbidding naar de kerk te komen en de daaraan gekoppelde actie ter ondersteuning van de voedselbanken.