Nicaragua: 26 jaar cel voor Bisschop Alvarez

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 11 februari 2023 – 11:09 uur – Bron: Redactie Kerk/1010WINS/KNA – Beeld: Publiek domein
 -New York- De Bisschop van de Diocese Matagalpa in Nicaragua, Rolando Alvarez (56), bekritiseerde regelmatig en in het openbaar het regime in zijn land – voor dat feit moet hij nu voor lange tijd de gevangenis in. Hij werd veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf. Het lijkt er op dat hij niet de enige geestelijke is die zal worden opgesloten. Lees verder onder de reclame>

Het Sandinistische regime in Nicaragua treedt genadeloos hard en steeds vaker op tegen critici binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Rolando Alvarez, Bisschop van Matagalpa, is gisteren in kort geding veroordeeld tot 26 jaar en vier maanden gevangenisstraf. De verantwoordelijke rechter noemde Alvarez een “landverrader die zich schuldig maakte aan ongehoorzaamheid, het ondermijnen van de nationale veiligheid en het verspreiden van nepnieuws”. Naast de gevangenisstraf verliest de Bisschop zijn Nicaraguaanse staatsburgerschap en burgerrechten. Hij zit nu vast tot 13 april 2049 en zal een boete moeten betalen, aldus het rechtbankvonnis.

Donderdag weigerde Alvarez samen met 222 andere politieke gevangenen naar de Verenigde Staten te worden gevlogen. De Sandinistische regering had hiervoor een chartervliegtuig ter beschikking gesteld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken prees de stap als het resultaat van een diplomatiek initiatief van de Verenigde Staten. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Albares kondigde ook aan dat hij de gedeporteerde dissidenten het Spaanse staatsburgerschap zou aanbieden.

Toen de Bisschop weigerde aan boord van het vliegtuig te gaan, reageerde Nicaragua’s leider, Daniel Ortega, woedend en beval hem terug in hechtenis te nemen. Ortega beschuldigde de Bisschop publiekelijk van verzet tegen de bevolen uitzetting. Alvarez werd in augustus onder huisarrest geplaatst. Samen met hem werden tal van andere Priesters gearresteerd. Net als hij hadden zij herhaaldelijk openlijk de heersende omstandigheden in het Midden-Amerikaanse land aan de kaak gesteld.

Nicaragua maakt sinds 2018 een zware economische crisis door. Ongeveer 350 mensen werden door het regime vermoord en duizenden raakten gewond bij landelijke protesten tegen de linkse regering-Ortega. De Rooms-Katholieke Kerk, NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) en onafhankelijke media hebben herhaaldelijk scherpe kritiek geuit op de schendingen van de mensenrechten door het regime. Inmiddels zijn ongeveer 1.300 NGO’s verboden. Verschillende vertegenwoordigers van de Kerk zijn de afgelopen weken veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en anderen wachten op hun proces. De Hulpbisschop van Managua, Silvio Baez, leeft al jaren in ballingschap nadat hij met de dood is bedreigd.