Nicaragua : Bisschop Rolando Álvarez gearresteerd

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 23 augustus 2022 – 06:19 – Bron: KNA/CNN – Beeld: PB
e
 -Managua- Al enkele weken belegerden zwaar bewapende politietroepen het bisschopshuis van het bisdom Matagalpa in Nicaragua en dreigde met aanhoudingen.

Nu arresteerden politiediensten bisschop Álvarez, samen met vier priesters, twee seminaristen en drie leken. Volgens eerste mededelingen zou de bisschop niet gearresteerd zijn, maar alleen een aantal priesters. De bisschop zou onder huisarrest staan. Nu deelt de politie mee dat óók de bisschop werd gearresteerd en overgebracht naar een gevangenis in de hoofdstad Managua. Deze gevangenis is berucht vanwege de vele folteringen die er plaatsvinden.

Destabiliserende en provocerende activiteiten

Waarom de bisschop en anderen werden opgepakt? De politie meldt in een eerste verklaring dat de geestelijken en leken in het bisdomshuis zich bezighielden met ‘destabiliserende en provocerende’ activiteiten.

In een verklaring via CNN, zei vice-president Rosario Murillo dat de arrestatie “noodzakelijk” was om “vrede en rust voor Nicaraguaanse families te verzekeren”. De bisschop van Matagalpa is vanwege zijn verzet tegen het communistische regime een nationale bekendheid. Hij is gisteren in de vooravond vrijgelaten, maar staat onder huisarrest.

VN-secretaris-generaal António Guterres kwam na de arrestatie snel met een verklaring en sprak van  “grote bezorgdheid” over de aanval van de Nicaraguaanse autoriteiten op het bisdomshuis en “recente acties tegen de Rooms-Katholieke kerk.”