Nicaragua verbant geestelijken

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 16 januari 2024 ~ 06:59 uur ~ Bron: Redactie Wereld/A. Berenschot ~ Beeld: Publiek domein

-Managua/Rome-  Nicaragua heeft verschillende gevangengenomen Rooms-katholieke geestelijken naar Vaticaanstad uitgezet, waaronder de dissidente bisschop Rolando Alvarez (57), die anderhalf jaar geleden werd gearresteerd. Dit melden dagblad ‘La Prensa’ en persbureau Reuters, onder verwijzing naar familieleden van de ballingen. Lees verder onder de reclame>

Onder de verdrevenen bevinden zich bisschop Isidoro Mora (53) en vijftien andere priesters en seminaristen die rond de kerstvakantie in Nicaragua in hechtenis werden genomen.

Onduidelijkheid

Er was aanvankelijk veel onduidelijkheid op de actie van de autoritaire president van Nicaragua, Daniel Ortega, ook de Heilige Stoel in Rome zweeg. De Nicaraguaanse hulpbisschop Silvio Baez, die al jaren in ballingschap in de VS verblijft, bevestigde echter ook de vrijlating en uitzetting van de geestelijken. Vanochtend kwam er een korte verklaring van de Nicaraguaanse autoriteiten.

“Zij zijn al geland op de luchthaven Fiumicino in Rome en zijn verwelkomd door de Heilige Stoel”, zei Baez . “De criminele Sandinistische dictatuur van Daniel Ortega kon de macht van God niet verslaan”, aldus Baez.

Huisarrest

Alvarez, bisschop van het bisdom Matagalpa en een prominente criticus van president Ortega, werd in februari 2023 veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf wegens verraad en rebellie in een vonnis dat wereldwijd werd bekritiseerd. Hij stond sinds augustus 2022 onder huisarrest na herhaalde kritiek op mensenrechtenschendingen door de Sandinistische regering. Bisschop Mora van het bisdom Siuna werd in december gearresteerd. Hij zou in een preek hebben opgeroepen tot gebed voor de gevangengenomen bisschop Alvarez.

Studentenprotest

Het Ortega-regime richt ‘haar pijlen’ al jaren op de kerk, maar ook op kritische niet-gouvernementele organisaties en onafhankelijke media die kritiek uiten op de mensenrechtenschendingen in Nicaragua. De ernstige crisis in Nicaragua begon in 2018 toen studenten aanvankelijk de straat op gingen tegen het regime. De protesten verspreidden zich snel over het hele land. Het Ortega-regime onderdrukte de demonstraties met bruut geweld, priesters en bisschoppen openden hun kerken opdat de demonstranten bescherming konden vinden tegen politiekogels. Die hulp werd door het Ortega-regime niet in dank afgenomen, hetgeen resulteerde in arrestatie en verbanning van tal van geestelijken.