-Vaticaanstad- In de verdwijningszaak van het tienermeisje Emanuela Orlandi (15) uit Vaticaanstad zijn er thans nieuwe aanwijzingen die, volgens het Vaticaan, de moeite waard zijn om onderzocht te worden. Het Vaticaan maakte dit bekend, op de dag precies veertig jaar na haar mysterieuze verdwijning. Details wil het Vaticaan niet gegeven, dat laat men aan de Italiaanse autoriteiten over.
Volgens de perskamer van het Vaticaan zou men in de afgelopen maanden alle -eventueel- beschikbare bewijsmateriaal in het Vaticaan en bij de Heilige Stoel hebben verzameld. Ook werden de mensen die destijds een functie bekleedden in het Vaticaan, ondervraagd. Alle bruikbare aanwijzingen werden in de afgelopen dagen door de openbaar aanklager van het Vaticaan Alessandro Didi, overhandigd aan het openbaar ministerie in Rome.
Emanuela Orlandi
Emanuela Orlandi, dochter van een medewerker van Paus Johannes-Paulus II, verdween op 22 juni 1983 toen zij van haar dwarsfluit-muziekles in Rome terugkeerde naar huis. De verdwijning van het meisje veroorzaakte, tot op de dag van vandaag, een grote mediahype, waardoor de zaak ‘het beroemdste onopgeloste mysterie van Italië’ werd genoemd.
Geruchten en speculaties
Sinds haar verdwijning stapelen de geruchten en speculaties over haar verdwijning. Zo zou zij vermoord zijn om de Turk Mehmet Ali Agca, die schoot op Paus Johannes Paulus II, vrij te krijgen. Ook geheime diensten, waaronder de Bulgaarse en Russische zouden erbij betrokken zijn. Ali Agca werd verhoord in de zaak. Er was ook sprake van misbruik door medewerkers van de Curie, die zogenaamde ‘zwarte missen’ hielden waarin minderjarigen werden gemarteld, misbruikt en vermoord. Maar ook de Italiaanse maffia, met wijde vertakkingen in de prostitutie, werd genoemd. Bewijs was er nooit of onvoldoende.
Zes mensen, onder wie een Priester, werden in de onderzoeken verdacht van medeplichtigheid aan ontvoering en moord. Op één na hadden zij allemaal banden met de Banda della Magliana, een inmiddels verdwenen misdaadbende uit Rome.
In 2016 werd het onderzoek naar de zaak stilgelegd, maar begin dit jaar werd het heropend. De aanwijzingen waarover het Vaticaan nu spreekt, doen de hoop op een doorbraak oplaaien. “Mijn zus verdient waarheid en gerechtigheid”, reageerde haar broer Pietro Orlandi.
Pietro Orlandi doet al jaren onderzoek naar zijn vermiste zus, maar zegt meer tegen dan medewerking van de zijde van Justitie en Vaticaan, te hebben ondervonden. Dat veranderde met de komst van Paus Franciscus. Die maakte de zaak weliswaar niet tot ‘chefsache’ , maar zorgde er wel voor dat er opnieuw onderzoek kwam naar feiten en personen. Daardoor zouden er nu, wellicht, nieuwe aanwijzingen kunnen zijn in welke richting men moet zoeken.