Nieuwe regels voor personeel Vaticaan: niet ongehuwd samenwonen en geen tatoo of piercing

Leestijd: 2 minuten

Woensdag 3 juli 2024 ~08:19 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KNA ~ Beeld: MB

-Vaticaanstad- Medewerkers van de Sint-Pietersbasiliek en andere faciliteiten in Vaticaanstad, zoals de musea en kantoren mogen geen zichtbare tatoeages of piercings hebben. De nieuwe regels, die vanaf 1 juli van kracht zijn, vereisen ook dat zij zich verplichten zich te houden aan de ‘principes van voorbeeldig religieus en moreel gedrag’, waaronder niet samenleven buiten het huwelijk.

De regels zijn van toepassing op alle medewerkers van de basiliek en aanpalende gebouwen, inclusief artistieke experts en architecten, evenals op de zogenaamde Sampietrini, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de routinewerkzaamheden.

Bovendien is het personeel verboden “deel te nemen aan activiteiten of evenementen bij te wonen die ongepast zijn voor een medewerker van het Vaticaan.” De meeste waarnemers interpreteren deze bepaling als een verwijzing naar evenementen zoals de Gay Pride-parade die op 15 juni in Rome plaatsvond.

‘Vatileaks’

Met de nieuwe regels hoopt men ook beter en betrouwbaarder personeel te verkrijgen, waardoor schandalen zoals ‘Vatileaks’ zich niet meer herhalen.

Het personeel moet, zodra het wordt aangenomen, tegenover een van de superieuren van bijvoorbeeld de basiliek of de musea een geloofsbelijdenis of een eed van loyaliteit afleggen, inclusief de belofte om het ‘beroepsgeheim’ te handhaven, doorgaans verwijzend naar vertrouwelijkheid.

Het is werknemers ook verboden zonder toestemming interviews aan de media te geven en informatie openbaar te maken welke onder het ‘Pauselijke geheim’ valt. Zij mogen geen buitenstaanders op hun werkplek uitnodigen of ‘originele documenten en fotografische of elektronische kopieën en ander archiefmateriaal’ verwijderen of mee naar huis nemen.

Ook pakt het Vaticaan het ‘baantjes toespelen’ aan, waarbij het inhuren van naaste familieleden van huidige werknemers wordt verboden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de kardinaal die de leiding heeft.

De Paus is niet tegen tatoeages

In 2018 benadrukte Paus Franciscus dat de kerk niet “bang” mag zijn voor de tatoeages die veel jonge mensen dragen en zei dat priesters ervan kunnen leren omdat zij vaak iets belangrijks overbrengen over de persoonlijkheid van de drager. Hierbij verwees hij onder andere naar de vele voetbalspelers, die religieuze tattoo’s dragen “Het is belangrijk om niet bang te zijn. Bij jonge mensen moet je nooit bang zijn. ‘Nooit’, zei hij destijds.