Nieuwe Zustercongregatie komt naar Klooster in Roosendaal?

Leestijd: 2 minuten -ROOSENDAAL-  Bisschop Jan Liesen heeft in een brief aan Parochianen van de Sint Norbertusparochie laten weten dat er mogelijk een Zustercongregatie komt in het Klooster naast de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade in het centrum van Roosendaal.

De Bisschop schrijft verder dat het gaat om een communiteit van Indonesische zusters, die verbonden is aan de Congregatie van de zusters van Charitas uit Roosendaal, belangstelling toont in het Klooster. Er wordt tussen het Bisdom, de Parochie en de Congregatie al een tijdje gekeken naar de haalbaarheid van een-en-ander. Maar nu de Bisschop er mee naar buiten komt en uiterst positief is lijkt het de positieve kant op te gaan.

“De bisschop is ervan overtuigd dat deze communiteit een positieve uitstraling zal hebben in de Parochie en in het Bisdom”, zegt de woordvoerder van het Bisdom Breda, Marc de Koning tegen Brabants Dagblad en Omroep Brabant. ,,Er wordt onderzocht of het mogelijk is om de Indonesische zusters naar Roosendaal te halen.”

Als de Zusters komen dan blijft de Onze Lieve Vrouwekerk , in ieder geval de komende vier jaar naast de Sint Josephkerk open als tweede Kerk van Roosendaal. Het Parochiebestuur maakte eind 2018 bekend dat twee van de drie kerken in Roosendaal moesten sluiten.

Uit die plannen bleek dat de St. Josephkerk als enige kerk in Roosendaal open zou blijven en de Onze Lieve Vrouwekerk en de Moeder Godskerk hun deuren zouden sluiten. De sluiting van de Moeder Godskerk is intussen een feit. Die kerk is in oktober aan de eredienst onttrokken. Maar tijden veranderen, het tij lijkt ook in Roosendaal te keren!

Klooster en OLV-Kerk

Het Klooster naast de Onze Lieve Vrouwekerk is tussen 1875 en 1876 gebouwd.  Sinds 2002 is de Kloosterfunctie vervallen. De voormalige Onze Lieve Vrouweparochie was een fusie van de Parochie van Het Heilig Kruis (west) en de Sint Jansparochie (centrum) in 2003.

Men ging Kerken in de voormalige Paterskerk die door de Redemptoristen in 1874 in gebruik was genomen en aan de Onze Lieve Vrouweparochie werd overgedragen. De Kerk functioneert nu dus al plaats van samenkomst voor het Noord-westelijk deel en het centrum van Roosendaal.

De kerk heeft naast een aparte Mariakapel ook een Kapel toegewijd aan Sint Gerardus.

Het klooster dat er aan vast ligt functioneert als steunpunt en heeft ook een huiskapel die gebruikt wordt voor kleine vieringen.

Het monumentale gebouw, met de Kloosterkapel en de Kerk, geldt als een architectonisch zeer belangrijk complex. De Kerk is in de periode vanaf 2010 trouwens voor een groot gedeelte gerestaureerd.

Foto: Rijksdienst Cultureel Erfgoed