Nigeria introduceert baanbrekend vaccin tegen hersenvliesontsteking

Leestijd: 2 minuten

Maandag 15 april 2024 ~ 12:59 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: PDP

  • Nigeria introduceert baanbrekend vijf-in-één meningitisvaccin, beschermt tegen vijf stammen van de bacterie.
  • WHO noemt dit grote sprong voorwaarts in strijd tegen meningitis, potentieel om veel levens te redden
  • Landen zoals Nigeria, hyper-endemisch voor meningitis, zien vaccin als krachtig middel om ziekte uit te roeien

 

-Brussel- Nigeria is het eerste land ter wereld dat een baanbrekend vijf-in-één-vaccin tegen meningitis heeft geïntroduceerd. Het Men5CV-vaccin biedt bescherming tegen de vijf belangrijkste stammen van meningokokkenbacteriën die verantwoordelijk zijn voor hersenvliesontsteking.

Het huidige vaccin tegen meningitis biedt alleen bescherming tegen een van de vijf stammen. Daarmee vergeleken is dit dus een grote sprong voorwaarts, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

“Meningitis is al lange tijd een dodelijke tegenstander”, zegt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Dit nieuwe vaccin heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de strijd tegen meningitis, toekomstige uitbraken te voorkomen en talloze levens te redden.”

De uitrol in Nigeria is een cruciale stap op weg naar het doel van de WHO om meningitis volledig uit te bannen in 2030.

Dodelijke ziekte

Meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen, de beschermende membranen rond de hersenen en het ruggenmerg. Veel voorkomende symptomen van deze vaak dodelijke ziekte zijn koorts, hoofdpijn en een stijve nek.

De ziekte kan verschillende oorzaken hebben, waaronder virale, bacteriële, schimmel- en parasitaire ziekteverwekkers. Bacteriële meningitis, de ernstigste vorm, kan ook leiden tot bloedvergiftiging. Veel patiënten overlijden binnen 24 uur na de infectie.

Nigeria is een van de 26 Afrikaanse landen die te boek staan als hyper-endemisch voor meningitis. Die landen vormen samen een regio die de “Afrikaanse Meningitisgordel” genoemd wordt.

Zware strijd

Een recente uitbraak in Nigeria eiste 153 levens tussen oktober 2023 en maart 2024. Daarom werd eind maart een vaccinatiecampagne gelanceerd die meer dan een miljoen mensen onder de dertig jaar moet bereiken.

“Noord-Nigeria, met name de staten Jigawa, Bauchi en Yobe, hebben het meest te lijden gehad van de recente uitbraak van meningitis”, aldus Muhammad Ali Pate van het Nigeriaanse ministerie van Volksgezondheid en Welzijn. “Dit vaccin geeft gezondheidswerkers een krachtig nieuw hulpmiddel om niet alleen de huidige uitbraak in te dammen, maar ook de weg vrij te maken voor de uitroeiing van de ziekte in Nigeria.”

Volgens de WHO heeft het nieuwe vaccin het potentieel om het aantal gevallen van meningitis drastisch te verminderen en zal het een belangrijke bijdrage leveren in de strijd om de ziekte te verslaan, vooral in landen zoals Nigeria waar meerdere stammen voorkomen.