Nigeria: Meer dan 60 Christenen gedood in twee maanden tijd

Leestijd: 2 minuten
Maandag 25 juli 2022 -14:05 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Publiek domein
  -Abuja- In de afgelopen twee maanden zijn in Nigeria ten minste 68 Christenen vermoord en vele anderen ontvoerd of verdreven van huis-en-haard.

In een rapport aan de Katholieke hulporganisatie ‘Kerk in Nood’ betreurt de bisschop van Makurdi, een van de bisdommen in de deelstaat Benue, de passiviteit van de Nigeriaanse federale regering en somt hij de dringende behoeften op van duizenden van de 1,5 miljoen mensen die uit hun huizen zijn verdreven of uitgezet. “Natuurlijk is het verschrikkelijk voor mij en mijn mensen om in zo’n situatie te moeten leven en werken, om het zachtjes uit te drukken”, aldus bisschop Wilfred Chikpa Anagbe.

Aanhoudende aanvallen

De kern van het probleem zijn de aanhoudende aanvallen van Fulani-moslimterroristen op overwegend Christelijke boerengemeenschappen in centraal Nigeria. De redenen voor deze aanvallen zijn complex. Conflicten tussen nomaden-herders en gevestigde boeren dateren al van eeuwen geleden, maar de invoer van vuurwapens in de afgelopen jaren heeft de aanvallen nog dodelijker en destructiever gemaakt.

Het religieuze aspect verergert de situatie in een land dat verdeeld is tussen het overwegend Christelijke zuiden en het overwegend Islamitische noorden, waarbij de meeste botsingen plaatsvinden in de centrale regio, dat ook nog eens het meest vruchtbare deel van het land is. Volgens de bisschop vermommen de terroristen zich als nomaden-herders om het echte doel van hun aanvallen te verhullen, namelijk Christenen van hun land te verdrijven.

Ondraaglijk voedseltekort

Volgens de bisschop heeft de situatie geleid tot een “ondraaglijk voedseltekort”. “De provincie Benue staat bekend als de voedselmand van het land, maar het terrorisme treft nu ook de voedselvoorziening.” Als gevolg daarvan leven boeren die normaal gesproken in hun levensonderhoud konden voorzien van aalmoezen.

De Katholieke kerk in de regio proberen probeert te helpen waar zij maar kan. Voedselrantsoenen, kledingverstrekking en, als het er is, medicijnen. Sinds kort is er voor de vluchtelingkinderen een lesprogramma opgezet, opdat onderwijs doorgang kan vinden.

Pastorale zorg

Ook de pastorale zorg is in gevaar. Het bezoeken van parochianen is iedere keer weer je eigen leven op het spel zetten. Je weet nooit waar de terroristen zich exact bevinden.

De bisschop stoort zich er aan dat de huidige Nigeriaanse regering niets doet om deze aanhoudende aanvallen te stoppen, daarbij verwijzend naar uitspraken van de overheid zoals: “Het ligt aan de klimaatverandering of dat sommige moslims soms ook worden gedood bij aanvallen door zogenaamde bandieten.” “De omvang van de moorden, uitzettingen en moedwillige vernietiging van eigendommen door deze jihadistische Fulani-milities onderstreept alleen maar het echte plan om Christelijke gemeenschappen in Nigeria te ontvolken en hun land over te nemen.