Nigeria: Zeker 29 christenen gedood bij driedaagse aanval

Leestijd: 3 minuten
Beeld: Embedded by KIN/ACN
Vrijdag 26 april 2024 ~ 05:59 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: Ade Borois

 -Abuja- Waarschijnlijk Fulani-militanten hebben drie dagen lang een bloedbad aangericht in het bisdom Pankshin in Nigeria. Daarbij werden 29 christenen gedood en raakten nog eens twee gewond. Meerdere kerken en huizen werden in brand gestoken, meldt de katholieke hulporganisatie ACN.

De aanvallen, die op vrijdag 12 april begonnen, vonden plaats in de dorpen Kopnanle, Mandung, Bokkos Town en het Mbar district van Bokkos. Onder de doden was een voorganger van de Church of Christ in Nation.

In gesprek met ACN, gaf priester Andrew Dewan, directeur communicatie in het bisdom Pankshin, details over de aanval. “De aanvallen op zondag vonden ‘s ochtends en ‘s middags plaats. Dit is een afwijking van de gebruikelijke methoden van de aanvallers om alleen ‘s nachts toe te slaan. Het gebeurt nu op klaarlichte dag, wanneer mensen het minder verwachten.”

Christenen weggejaagd
Volgens priester Dewan zijn de aanvallen bedoeld om de eigenaren van het land weg te jagen, zodat de moslimextremisten het kunnen overnemen. Het gebied wordt overwegend bevolkt door christenen. De militante aanvallers hebben volgens hem ruimte nodig om hun religieuze overtuigingen uit te dragen.

“Deze aanvallen volgen hetzelfde patroon als eerdere aanvallen. Er zijn religieuze en etnische componenten, allemaal door elkaar. Als je naar de patronen van deze aanvallen kijkt, ontstaat er na verloop van tijd een duidelijk beeld. Hoe kan dit verklaard worden, behalve in termen van een religieus conflict? Deze aanvallen bouwen voort op de Kerst- en Paasaanvallen.”

Op paasmaandag lanceerden vermoedelijke Fulani-extremisten een golf van aanvallen in de Middle Belt, waarbij 10 christenen werden gedood. Onder hen een zwangere vrouw en haar ongeboren baby. En tijdens een vierdaagse slachtpartij die op 23 december begon, vielen vermoedelijke Fulani-militanten 26 dorpen in Bokkos aan. Daarbij kwamen meer dan 300 christenen om het leven.

Beloften regering “gebakken lucht”
Priester Dewan hekelt de reactie van de Nigeriaanse regering op de aanvallen. Na de aanval met Kerstmis gaf de Nigeriaanse president Bola Tinubu een verklaring uit waarin hij aankondigde dat veiligheidsdiensten naar het gebied waren gestuurd om de daders aan te houden. Ook zouden er noodhulpmiddelen zijn gemobiliseerd voor de overlevenden.

“Die beloften van de regering zijn niets meer dan gebakken lucht”, aldus de priester. “Er zijn geen aanwijzingen dat er aanvallers van afgelopen weekend, Pasen of Kerstmis zijn aangehouden. Als er arrestaties worden verricht, worden de aanvallers vroeg of laat weer vrijgelaten. Het leger en de politie zijn ofwel overweldigd en niet in staat om burgers te beschermen.”

Pater Andrew benadrukte de ernst van de situatie voor zijn bisdom. “Een mensenleven is hier weinig waard. Maar het is het kostbaarste geschenk van alles. We hebben nog steeds te maken met een overweldigend aantal ontheemden in onze gemeenschap. Het bisdom wordt overspoeld met slachtoffers. We hebben te maken met weduwen, betalingen voor schoolgeld van kinderen, huisvesting. Het bisdom kan dit niet alleen aan. Dit is een noodsituatie, deze problemen ontvouwen zich nog steeds en er lijkt niets te veranderen.”

Wilt U Kerk in Nood steunen, klik dan op onderstaande button.

nigeria