Notre-Dame van Parijs na te bouwen met LEGO

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 22 mei 2024 ~ 05:33 uur ~ Bron: Redactie Varia/BOL ~ Beeld: BOL

 -Billund- De kathedraal Notre-Dame te Parijs is na de brand weer opgebouwd. Mocht u dat willen nadoen, dat kan nu met hulp van de Deense speelgoedfabrikant heeft hiervoor een bouwset gemaakt. Net als bij een echte kathedraal moet u daar wel even de tijd voor nemen. De volledige set bestaat uit 4.383 steentjes, maar dan heeft u ook wat.

De Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) uit de 12e eeuw, behoort met de Eiffeltoren tot de populairste bezienswaardigheden van Parijs. Bisschop en bouwpastoor Maurice de Sully gaf toen opdracht voor de bouw van een nieuw godshuis op de plek van de Sint-Stefanuskathedraal, de eerste christelijke kerk van Parijs. Bijzonder voor die tijd waren onder meer de zogeheten luchtbogen die de gewelven van buitenaf ondersteunen en het mogelijk maakten een voor die tijd ongekende hoogte te bereiken.

In 2019 brak een grote brand uit in de Notre-Dame, u heeft daarover kunnen lezen op deze site. Bij die brand ging onder meer de negentig meter hoge vieringtoren verloren ging. Dit onderdeel is recent gerestaureerd. De heropening van de kathedraal zal dit jaar zijn.

Authentieke elementen

De LEGO-set toont de Notre-Dame van vóór de brand van 2019. De makers hebben geprobeerd zoveel mogelijk authentieke details in het bouwpakket te verwerken. Zo is bijvoorbeeld de kenmerkende gebogen achterkant van de kathedraal duidelijk te zien en bevat de set ook de klokkentorens, roosvensters en de centrale torenspits.

Het bouwpakket maakt onderdeel uit van de zogeheten ‘Architecture-set’ van LEGO. De Notre-Dame is veruit de grootste set in deze reeks.

De Notre-Dame-set is H I E R te koop vanaf 1 juni.