-Hilversum- De hervorming van de publieke omroep gaat gevolgen hebben voor het aantal lineaire zenders en netten van de NPO. Dat zegt bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang bij de seizoenspresentatie van de publieke omroep vandaag. Volgens haar moeten er keuzes worden gemaakt.
De NPO krijgt momenteel ruim 960 miljoen euro. In het hoofdlijnenakkoord van PVV, NSC, BBB en VVD staat dat de NPO moet inzetten op digitalisering en het bereiken van een jonger publiek, maar bovenal wil het kabinet dat de NPO 100 miljoen Euro inlevert vanaf 2026.
De NPO wil ook meer gaan maken voor NPO Start en platformen van derden. “En dat betekent ook dat we er niet aan kunnen ontkomen om te snijden in de lineaire programmering. Als je wilt versnellen in de digitale transitie kan je lineair, zoals het nu is, niet in de lucht houden.”
Volgens Leeflang zou dat ook gevolgen voor het personeel kunnen hebben, zo laat ze weten aan het ANP. “Daarom vinden we het heel belangrijk dat we het zorgvuldig doen, met name ook met respect voor de makers. Want het mag niet weer tot een onveilige situatie leiden.”
Programmering
Het najaar bij de NPO staat in het teken van talkshows (Eva, Carrie op Vrijdag en Bar Laat, Café Kockelmann en Dit is Tijs), nieuwe dramaseries (Laura H. en De Teoslagenaffaire), bijzondere verhalen over Nederland (Het verhaal van Nederland – Amsterdam en Ondergrondse sporen) en documentaires (Wapenroute, De Taxioorlog, Sexotisch, Frenna – All Inn, Verloren Jongeren en Meiden van de Keileweg. 25 jaar later).
Daarnaast meldt de NPO dat de programma’s van de publieke omroep ook steeds toegankelijker worden. Naast ondertiteling en gebarentolken voor doven en slechthorenden, groeit het aantal titels met audiodescriptie gestaag (een gesproken beschrijving van beelden voor mensen die blind of slechtziend zijn). Zo was dit jaar het EK voetbal voor het eerst van audiodescriptie voorzien en dat heeft tot veel positieve reacties geleid.
In hoeverre de bezuinigingen en herstructureringen gevolgen hebben voor de christelijke programmering op de NPO-zenders KRO-NCRV en EO is nog onduidelijk. Veel echt christelijke programma’s worden nu al op de zogenaamd ‘zwakke’ uren geprogrammeerd, ofwel de uren wanneer er nauwelijks iemand kijkt, zoals de late avond of zondagochtend. De kans dat er typisch christelijke programma’s zullen ‘sneuvelen’ is groot. Hun kijkersaandeel weegt niet op tegen de productiekosten. Het is dan ook denkbaar dat een programma als ‘De Eucharistieviering’, op zondagmorgen bij KRO-NCRV, minder vaak zal worden uitgezonden. Een dergelijke maatregel werd twee jaar geleden al door de Belgische VRT genomen.