Nuntius Oekraïne: “Paus doet er alles, maar dan ook alles aan om deze oorlog te beëindigen”

Leestijd: 2 minuten

Paus Franciscus en zijn medewerkers onderzoeken alle wegen die de kerk kan nemen om de oorlog te beëindigen – spiritueel en diplomatiek

De nuntius in Oekraïne, aartsbisschop Visvaldis Kulbokas. Beeld publiek domein
Donderdag 10 maart 2022 06:06 – Bron: Redactie kerk/ADN/KNA – Beeld: PB
 -Vaticaanstad/Kiev- Volgens de nuntius in Oekraïne, aartsbisschop Visvaldis Kulbokas, doet Paus Franciscus er alles, maar dan ook écht alles aan om de oorlog in het Oost-Europese land te stoppen. Dit zegt de nuntius, over het feit dat de Paus de kardinalen Konrad Krajewski en Michael Czerny naar Oekraïne heeft gestuurd, in een interview met de kerkelijke hulporganisatie ‘Kerk in Nood’. Verwijzend naar de verslechterende humanitaire situatie in Oekraïne, zegt de nuntius dat “alle hulp nuttig is, aangezien het conflict nog heel lang kan gaan duren.”

Religie is niet de oorzaak van de oorlog

Aartsbisschop Kulbokas, die als apostolisch nuntius de vertegenwoordiger van de Paus in Oekraïne is, heeft meerdere keren per dag contact met het Vaticaan. “Wij denken constant na over wat de Paus nog meer kan doen, rechtstreeks, via zijn medewerkers of andere kanalen.” Paus Franciscus en zijn medewerkers onderzoeken alle wegen die de kerk kan nemen om de oorlog te beëindigen – spiritueel en diplomatiek.

Deze tragedie verenigt het Oekraïense volk

De nuntius verwerpt resoluut de stelling dat de oorlog ook een religieuze oorzaak heeft: “hoewel in het verleden interreligieuze misverstanden een rol hebben gespeeld en deze moeilijkheden niet zijn verdwenen, is er een grote eenheid tussen Christenen en de verschillende religies waar te nemen”, aldus de nuntius.

De raad van kerken en de diverse kerken in Oekraïne zijn momenteel zeer verenigd, Christelijke, humanitaire en Moslim-organisaties proberen te achterhalen waar en waaraan de behoefte het grootst is en delen samen voedsel uit. “Ik ben verbaasd om te zien dat de moeilijkheden die ik eerder heb ondervonden, sterk zijn afgenomen. Deze tragedie verenigt het Oekraïense volk.”

“Elke hulp die ons bereikt is zeer waardevol.”

Hulporganisaties zijn de afgelopen dagen nog actiever geworden toen Russische troepen het centrum van Kiev leken te naderen. Hulppakketten die aan Oekraïne worden gedoneerd, zijn altijd zinvol: “Elke hulp die ons bereikt is zeer waardevol.” De aartsbisschop verwacht niet dat het conflict snel zal worden bezworen: “De nood is en blijft enorm. Dit conflict gaat lang duren.”

Niettemin constateert Kulbokas, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de hulp van de kerk aan de behoeftige bevolking, “grote moed” en “optimisme”, vooral onder priesters en nonnen. Vooral onder zieke mensen, zwangere vrouwen en jonge moeders is grote angst wijdverbreid. Het “belangrijkste wapen” tegen oorlog is volgens de nuntius toewijding aan God, solidariteit en naastenliefde. “Wij kunnen het kwaad in deze oorlog alleen samen overwinnen – met gebed, nederigheid en veel liefde.”