Omstreden Pater Elias (65) overleden

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 25 januari 2024 ~ 09:22 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Sander Verschoor ~ Beeld: Publiek domein

-Oisterwijk- Pater Elias Leyds is op 65-jarige leeftijd overleden in Oisterwijk. Het kerkbestuur laat weten dat hij in zijn kamer in de pastorie naast de Sint Petruskerk aan het Kerkplein is gevonden. Leyds is pater bij de broeders van Sint Jan en maakt deel uit van de priorij in Utrecht.

Leyds is omstreden vanwege zijn nauwe contacten met (extreem) rechtse organisaties, waar hij een graag gezien spreker was. Leyds komt uit een protestants gezin en werd later Rooms Katholiek. Een tijdje was hij de eerste man bij de zich katholiek noemende en weinig beluisterde radiozender Radio Maria. In 2020 nam hij de leiding op zich van de Nederlandse tak van de slecht bekeken kabelzender EWTN. Een Amerikaanse behoudende katholieke zender, ooit mede opgezet met geld van de rijke conservatieve Brabantse familie Derksen, eigenaren en oprichters van Center Parcs. De zender kenmerkt zich door veel kritiek op Paus Franciscus en President Joe Biden.

In 2008 werd Jan Heller, huidig hoofdredacteur van Mariabode.nl, vanuit Puerto Rico door EWTN aangezocht om de TV-zender in heel Nederland op de kabel te krijgen. Heller was kort daarvoor teruggetreden als vice-voorzitter van de programmaraad omroep van kabelmaatschappij Essent-kabelcom.

Heller laat weten, na een half jaar de opdracht te hebben teruggegeven omdat bleek dat er van de zijde van kabelmaatschappijen weinig interesse was, daarentegen van de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD des te meer. “In die tijd begon de AIVD prioriteit te geven aan onderzoeken naar radicalisering binnen christelijke stromingen. Na een gesprek met een tweetal heren van de AIVD leek het mij beter mijn handen maar van de zender af te trekken” aldus Heller die in 2008 ook betrokken was bij de opstart van Radio Maria.