Onderzoek: Charismatische beweging steunde Jacob Zuma’s corrupte regime

Leestijd: < 1 minuut  -Kaapstad- De Zuid-Afrikaanse antropologe en schrijfster Ilana van Wijk maakt de charismatische geloofsgemeenschap mede-verantwoordelijk voor de moeilijke politieke situatie waarin Zuid Afrika zich momenteel bevind.

In het bijzonder de (neo)-charismatische bewegingen hebben, door hun steun aan ex-President Jacob Zuma, belastingontduiking en corruptie in Zuid-Afrika mede mogelijk gemaakt, schrijft van Wijk in de krant “Cape Times” van donderdag.

‘Goddelijke hulp’

Gedurende zijn ambtstijd heeft Zuma steeds om ‘Goddelijke hulp’ gevraagd, zo van Wijk. Terwijl de RK- Kerk en de Protestantse Kerk dit bekritiseerden, hebben de leiders van de charismatische sektes Zuma constant ondersteuning gegeven. “Elke keer wanneer Zuma op grond van groeiende en steeds weer nieuwe schandalen tot de orde werd geroepen, boden zij hem hun kansel als politiek platform aan.”

Staatskas voor vele miljoenen bedrogen

In Johannesburg werkt momenteel een onderzoekscommissie rond de klok, om licht in de talrijke corruptieschandalen ten tijde van Zumas Presidentschap (2009-2018) te brengen. Met ‘hulp’ van ministers, zakenpartners, familie en charismatische sektes zou Zuma de staatskas voor vele miljoenen bedrogen hebben, zo de beschuldigingen. Ondanks het feit dat Zuid-Afrika tot de welvarender landen Afrika’s behoort, leeft 55 procent der bevolking in armoede.

Bron: KNA Foto: E. Miller