Onderzoek politie naar kapelaan Volendamse parochie (update)

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 16 mei 2023 – 16:01 uur – Bron: Redactie Kerk/Bisdom/OM- Beeld: Hullie/su_heading]

-Volendam/Haarlem- Er is aangifte gedaan tegen de Kapelaan van de parochie van Volendam. Hij zou een bericht met ‘schadelijke’ inhoud naar een minderjarige hebben gestuurd. Het politie-onderzoek loopt, dat bevestigt het Bisdom ons. Afgelopen week werden Heilige Missen, ook van Communievieringen, al overgenomen.

Verdenking

De 37-jarige Kapelaan is inmiddels verhoord door de politie. ,,Op basis van een verdenking, hij is niet aangehouden”, zegt een woordvoerder van het OM, die aangeeft dat het gaat om verdenking van het overtreden van artikel 240a in het Wetboek van Strafrecht: het versturen van een bericht met schadelijke inhoud aan een minderjarige. ,,Op dit moment is er één aangifte. We hopen het onderzoek snel af te ronden, wellicht binnen enkele dagen. Maar dat is hoe het momenteel staat.”

Zowel Pastoor Paul Stomph als het parochiebestuur verwijzen naar het Bisdom Haarlem-Amsterdam: “Het Bisdom geeft aan: Wij zijn erg geschrokken. Het Bisdom heeft besloten de Kapelaan te schorsen, hangende het onderzoek.”  En: ,,Ongeacht de uitkomst realiseren wij ons dat dit bericht bij veel mensen de nodige vragen en emoties oproept. Wij kunnen nu niet meer vragen dan uw begrip dat wij op dit moment niet veel kunnen zeggen, hoe onbevredigend dat ook is.”

UPDATE: 17 mei>
De Kapelaan van de Sint Vincentiuskerk in Volendam wordt verdacht van het versturen van homoporno via een sexting-app aan een 11-jarige jongen uit het Vissersdorp. Volgens correspondent Jan Veerman is het nieuws het gesprek van de dag in het Katholieke Volendam, waarvan de meesten lid zijn van de Rooms-Katholieke stroming. De Kapelaan zou één foto via Whatsapp hebben verzonden aan een knaap uit zijn parochiekerk. De politie onderzoekt nu op de school van de jongen of er meerdere leerlingen (foto)contact met de Kapelaan gehad hebben.

De politie Volendam hoopt vrijdag meer informatie vrij te geven.