Onmenselijke toestanden Ter-Apel

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 17 juni 2022 -06:23 – Bron: redactie binnenland/NOZ- Beeld: Diema
  -Ter Apel- Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel worden vluchtelingen die in de tenten moeten slapen niet goed verzorgd, meldt de hulporganisatie Rode Kruis.

De organisatie noemt het een “onmenselijke situatie”, waardoor vereiste hulp niet gegeven kan worden. Daarom gaat het Rode Kruis de tenten weer weghalen.

Het Rode Kruis had de tientallen tenten deze week geplaatst op verzoek van het COA ( Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Hulp zoals voedsel en drinken zou door het COA worden verzorgd. Asielzoekers zaten echter tussen 22.00 uur ‘s avonds en 13.00 uur de volgende dag zonder eten en drinken, zegt het Rode Kruis.

Protestantse kerkelijke actiegroepen

In het grotendeels Katholieke Ter Apel e.o. zijn een aantal Protestantse kerkelijke actiegroepen gestart met het inzamelen van voedsel om de vluchtelingen van eten en drinken te voorzien.

Het grensdorp Ter Apel, ligt pal aan de Duitse grens. Aan de andere kant van die grens ligt een Duits asielcentrum in het grensplaatsje Erika. Daar heeft men absoluut geen last van gebrek aan opvangplaatsen, zoals in geen enkel Duits asielcentrum.

Duitse regionale media spreken dan ook schande van de situatie in Ter Apel. De Duitse krant NOZ vraagt zich af of er ‘kwade opzet’ achter de chaos zit. Nederland kent een berucht ‘ontmoedigingsbeleid’ voor binnenkomende asielzoekers. Veel vluchtelingen raken gefrustreerd over de onvriendelijke en bureaucratische werkwijze van de IND en nemen de vlucht naar het slechts 700 meter verwijderde Duitsland.